Dokazano: Pet stanja koje psi osjete kod nas

188

Ako vam se čini da vaš kućni ljubimac ima šesto čulo kojim kod vas može da predoseti stvari kojih možda čak ni sami niste svjesni – vjerovatno ste u pravu.

Mnoga istraživanja su pokazala da psi znaju da prepoznaju kod nas određeni tip ponašanja, pa čak i više od toga.

Evo šta je dostupno njihovoj intuiciji:

1. Raspoloženje

Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom, ako ste i vi to često ili postati nametljiv, ako osjeti da ste tužni. Takođe, brojni treneri primijetili su itekakvu razliku u rezultatima pasa, ovisno o raspoloženju treneru.

2. Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju kada vi ne obraćate pažnju. Psi znaju tačno određeno vrijeme da naprave neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo. Da, tako je nestao vaš sendvič.

3. Nejednakost

Otkrilo je to jedno nedavno istraživanje, u kojem su istraživači uparili pse te im zadali isti zadatak. Jedan je nakon toga dobio poslasticu, a drugi nije. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu, ubrzo je prestao ispunjavati tu zapovijest pa čak je i prestao da obraća pažnju na istraživača uopšte.

4. Bolest

Iako mnogi vlasnici tvrde da im ljubimci služe kao odlična utjeha kada su bolesni, dokazano je i kako psi mogu namirisati ćelije raka i to putem uzoraka krvi. Doktori i naučnici se nadaju da će se u skoroj budućnosti moći oslanjati na pseći njuh za bolja testiranja raka.

5. Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni da nauče da ne vjeruju ljudima koji lažu. Drugim riječima, psi mogu raspoznati kada su prevareni i naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila.

Komentari

komentara