menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Doktori i stomatolozi sa područja TK će u proteste i štrajk?

Urednik | 7. Oktobra 2019.

Zbog tužbi Nezavisnog sindikata zdravstva koji okuplja sve uposlenike u ovom sektoru i nedefinisanog Zakona o radu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije nema reprezentativnost u Sarajevskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu. Reprezentativnost su do početka ove godine crpili sa federalnog nivoa, ali je reprezentativnost u februaru i ovom Sindikatu sudskim odlukama oduzeta. Ukoliko ovaj problem uskoro ne bude riješen, iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije najavljuju masovne proteste i štrajk.

I dok Nezavisni sindikat zdravstva Tuzlanskog kantona pregovore sa Vladom u vezi potpisivanja novog kolektivnog ugovora koji je istekao u junu počinje sredinom sedmice, u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije, koji okuplja oko 90 posto doktora u TK razmišljaju o daljim koracima u cilju vraćanja reprezentativnosti koja im je sudskom odlukom oduzeta. Ukoliko se dogovor o vraćanju reprezentativnosti ne postigne na Federalnom nivou što će se reflektovati na kantone najavljuju masovne proteste i štrajk.

„U toku je nacrt, odnosno prednacrt Zakona o reprezentativnosti koji je upućen u Federalni parlament u kojem su regulisana naša prava, s kojim smo mi djelimično, odnosno dosta zadovoljni, ali brzina donošenja tog Zakona nam ne odgovara“, ističe Admir Suljić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK žele da ovaj zakon bude usvojen u skraćenoj proceduri. Ljekari i stomatolozi okupljeni u ovom sindikatu neće dozvoliti da neko drugi pregovara niti donosi važne odluke u njihovo ime.

„Dostignuta prava koja smo dostigli ovim kolektivnim ugovorima nikad nećemo dati da s eumanje, a želimo da unaprijedimo naš zdravstveni sistem, odnosno kolektivna prava doktora medicine i stomatologije“, dodaje Suljić.

U Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona nam je potvrđeno da pregovori počinju u srijedu, ali sa Nezavisnim sindikatom zdravstva.

„Mi idemo u pregovore sa Nezavisnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu s obzirom da Sindikat doktora medicine i stomatologije nema reprezentativnost koju su ranije crpili sa federalnog nivoa, tako da po Zakonu nismo u mogućnosti da s njima uđemo u pregovore“, pojašnjava Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

Nezavisni sindikat zdravstva okuplja 4.200 radnika uposlenih u svim zdravstvenim sektorima, dok Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona broji 1.040 članova. Doktori u TK su uskraćeni za svoja prava, budući da su na petom mjestu po primanjima ukoliko se porede sa kolegama iz preostalih kantona, dok ostali uposlenici u zdravstvenom sektoru imaju naviša primanja u Federaciji, tvrdi predsjednik Strukovnog sindikata koji smatra da položaj doktora treba poboljšati.

Radio Bet / Izvor: federalna.ba/videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 1)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset