Domovi zdravlja širom BiH nemaju vakcinu protiv tetanusa: Po antitetanus u Srbiju

38

Posljednjih nekoliko mjeseci u domovima zdravlja Tuzlanskog kantona pacijentima se ne daju vakcine protiv tetanusa ukoliko ih sami ne donesu. Tako je bilo i jučer, barem u tuzlanskom Domu zdravlja, gdje smo nakon jednostavnog upita u Centru za vakcinaciju, došli do informacije da vakcina protiv tetanusa nema. Problem je negdje između nedostatka dovoljnih količina vakcina na tržištu i nesposobnosti nadležnih institucija da kroz javne nabavke obezbijede dovoljne količine vakcina svim domovima zdravlja i bolnicama.

Trostruki trošak

Alma S. je prije nekoliko mjeseci imala nezgodu nakon koje je morala dobiti ovu vakcinu. U DZ Tuzla su joj rekli da antitetanus mora sama kupiti.

– To su trenuci u kojima se ne raspravljate, nego uradite što je najbolje za vas. Ali, najgore je to što vakcinu nisam našla nigdje u Tuzli, nego sam tek sutradan, nakon uputa koje sam dobila u apoteci, kupila antitetanus u Srbiji, u Malom Zvorniku. U Tuzli je koštao oko 35 KM, a mene je zajedno sa odlaskom u Srbiju koštao barem 100 KM, kazala nam je ova Tuzlanka.

Ovaj problem je primijetilo i Udruženje Zemlja djece u BiH, kojem su se roditelji javljali sa informacijama da njihova djeca ne mogu dobiti vakcinu ukoliko je sami ne donesu u hitnu pomoć ili dom zdravlja. U Udruženju ističu da se, iako je vakcina protiv tetanusa na listi ampuliranih lijekova koje prema odluci Zavoda zdravstvenog osiguranja moraju nabaviti zdravstvene ustanove, ta vakcina u domovima zdravlja i u bolnicama ne može dobiti.

– Zemlja djece je uvidjela da i pored toga što se vakcina nalazi na listi ampuliranih lijekova i što te troškove plaća ZZO, zdravstvene ustanove ne raspolažu ovim vakcinama, pa onda traže od roditelja da vakcinu sami kupe. Mislimo da je ovo rizično za zdravlje, posebno za zdravlje djece, da se nikako ne smije ostaviti slučaju da li roditelji mogu to kupiti u tom trenutku ili ne. Nekad, čak i ako imaju sredstava, dešava se da je vakcina deficitarna u Tuzli, pa su roditelji prinuđeni da takvu vakcinu traže u okolnim gradovima RS-a, što dodatno opterećuje, kaže nam Mirsada Bajramović, predsjednica Udruženja.

image
MIRSADA BAJRAMOVIĆ: RIZIK PO ZDRAVLJE DJECE

Prema aktuelnim standardima u zdravstvu, naglašava direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a Mirsad Hodžić, svaka primarna zdravstvena ustanova dužna je obezbijediti ampulirane lijekove sa važeće liste koju donese kantonalno Ministarstvo zdravstva.

image
MIRSAD HODŽIĆ: DUŽNOST USTANOVA

– Radi se o otprilike 20 ampuliranih lijekova, među kojima je i vakcina protiv tetanusa. Oni su dužni da to obezbijede kako bi mogli tu uslugu pružiti osiguraniku. Međutim, dešava se da to domovi zdravlja nemaju, iz različitih razloga, pa u tom slučaju ako fizičko lice samo kupi vakcinu, ima pravo da se refundira u punom iznosu, prilikom čega mora podnijeti zahtjev i originalni račun, pojašnjava Hodžić.

Iz Udruženja Zemlja djece tvrde da se radi o klasičnoj zloupotrebi zdravstvenih ustanova, ali i o ugrožavanju zdravlja, posebno djece, dok iz kantonalnog ministarstva poručuju da vlada nestašica ovih vakcina na tržištu.

Niko nije kriv

– Problematika nabavke vakcine protiv tetanusa je izražena posljednje tri godine u cijeloj BiH, zbog neisporučivanja vakcine od proizvođača na našu teritoriju. Od zdravstvenih ustanova i apoteka TK-a dobili smo informaciju da je nemoguće poručiti vakcinu protiv tetanusa, jer nije dostupna u bilo kojoj veledrogeriji u BiH. Za nestašicu vakcine krivicu ne mogu snositi zdravstvene ustanove ili apoteke, piše u odgovoru kantonalne ministrice zdravstva Dajane Čolić.

Kako nezvanično saznajemo, slična je situacija i u Kantonu Sarajevo, ali i u drugim dijelovima države. Za nabavku ovih vakcina nadležni su entitetski zavodi za javno zdravstvo i državna Agencija za lijekove.

Radio Bet / Izvor: (TIP/ Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Komentari

komentara