Donald Tramp od danas i zvanično predsjednik SAD

374

U Vašingtonu će danas biti održana inauguracija 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Zvanična ceremonija počinje na Kapitol Hilu, ispred zgrade američkog Kongresa u 11.30 sati po lokalnom (17.30 po Centralnoevropskom) vremenu.

Zakletvu će prvi položiti potpredsjednik Majk Pens, a nakon njega će uslijediti najsvečaniji trenutak – polaganje zakletve i stupanje na dužnost novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Program koji prethodi samom činu polaganja zakletve počeo je još juče, odavanjem počasti na nacionalnom groblju u Arlingtonu i koncertima, na kojima, za razliku od prethodnih inauguralnih svečanosti, nije nastupio niko od istinski velikih imena američkog i svjetskog šou biznisa.

Danas, nakon zvanične ceremonije, u 15 sati po lokalnom vremenu, predsjednik Tramp i potpredsjednik Pens će sa porodicama predvoditi paradu od 8 hiljada učesnika, od zgrade Kongresa do Bijele kuće.

Za 19 sati zakazana su tri inauguralna bala kojima bi sa suprugama trebalo da prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SAD.

Program inauguracije zvanično će biti okončan međureligijskom molitvom koja će, u subotu ujutro u 10 sati po lokalnom vremenu, biti održana u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu.
Donald Tramp: Medijima dobro poznat, politički – nepoznanica

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ulazi u Bijelu kuću praćen brojnim skandalima, suočen s istorijski niskim rejtingom, sukobom s vlastitim obavještajnim službama i medijima, polariziranim američkim društvom i svijetom prepunim kriza raznih vrsta.

Među brojnim izazovima s kojima se suočava izabrani predsjednik najhitniji je onaj kojim bi trebao “umiriti brod”, odnosno svesti svoje razbuktale sukobe s brojnim akterima na razumnu i moguću mjeru, navodi Frans Pres.
Novi američki predsjednik se, i prije stupanja na dužnost, suočio sa kongresnom istragom o mogućim vezama sa Rusijom i uticajem te zemlje na predsjedničke izbore, što je, naravno, negirao.

Međutim, kad se tome dodaju ozbiljne optužbe za nepotizam, pravni problemi vezani uz njegove poslovne interese, loše pripremljene kandidature članova njegovog kabineta te zbrka koja je zavladala u redovima republikanaca nakon njegovih o reformi zdravstvenog sistema, slika postaje još tamnija.

Prema posljednjoj anketi Instituta Galup, samo 40 posto Amerikanaca o Trampu ima povoljno mišljenje, što ga čini daleko najnepopularnijim izabranim predsjednikom u istoriji.

Čak je dva puta manje popularan od Baraka Obame u januaru 2009. i manje je popularan od Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg, Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg.

Novi američki predsjednik već je najavio reforme svih važnijih zakona koje je iza sebe ostavio Barak Obama, prije svega ukidanje Obamakera, zatim pooštravanje zakona o imigraciji, izgradnju zida prema Meksiku, naposlijetku i napuštanje dosadašnjih vanjskopolitičkih principa, poput politike prema NATO-u.

U Vašingtonu je za sutra, dan nakon inauguracije, najavljen protestni “Marš žena”, na kojem se očekuje 200 hiljada učesnica koje će tako novom predsjedniku dati do znanja šta misle o njegovoj politici.

Komentari

komentara