Donald Trump ponovo ŠOKIRAO javnost novom fašističkom izjavom o muslimanima

657

Donald Trump, vodeći republikanski “igrač” za predsjedničkog kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvao je da se zatvore granice SAD-a za sve muslimane.

Trump je prijedlog obrazložio time da je „mržnja muslimana prema Amerikancima toliko jaka“, da im se mora zabraniti ulazak u SAD.

“Sve dok nismo u mogućnosti da shvatimo ovaj problem i prijetnju koju predstavlja, naša zemlja ne smije biti žrtva užasnih napada od onih koji vjeruju u džihad, i koji nemaju nikakvog poštovanja za ljudski život“, poručio je ovaj milijarder i dodao:

„Šerijet odobrava grozote poput ubistva nevjernika koji se ne žele preobratiti, poput odrubljivanja glave i druge nezamislive činove koji predstavljaju veliku prijetnju Amerikancima, posebno ženama. Tu mržnju mi ne možemo shvatiti. Odakle ona dolazi, i zašto, to tek moramo ustanoviti.“
Kako je objašnjeno, zabrana ulaska treba se primijeniti na sve muslimane, od izbjeglica do turista, pa čak i na američke muslimane koji su trenutno van zemlje, bili oni vojnici ili članovi diplomatskog osoblja.

„Ovo se ne odnosi na one koji žive ovdje. Ali s njima moramo biti oprezni“, poručio je Trump u intervjuu za FOX News.

Trumpovi savjetnici u prijedlogu ne vide ništa loše.

Jedan od demokratskih kandidata Martin O'Malley nazvao je Trumpa fašističkim demagogom.

Trump je i ranije iskazao svoje rasističke stavove. On bi osnovao bazu podataka sa svim američkim muslimanima, deportirao 11 miliona nedokumentiranih Hispanoamerikanaca, te bi izgradio zid na granici s Meksikom.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara