Dragan Čović od danas u višednevnoj posjeti SAD

379

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boraviće od danas do 21. septembra u posjeti SAD, u okviru koje će u Njujorku učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine UN, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Čović će prva dva dana posjete SAD boraviti u Čikagu, gdje će se sastati sa kardinalom Blejzom Čupićem, te sa predstavnicima lokalnih hrvatskih udruženja i organizacija.

U ponedjeljak, 18. septembra, Čović će učestvovati na sastanku na visokom nivou o reformi UN, kojim će predsjedavati predsjednik SAD Donald Tramp, a narednog dana će prisustvovati otvaranju generalne debate na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Čović će u utorak, 19. septembra, u poslijepodnevnim časovima prisustvovati prijemu EU, čiji su domaćini predsjednik Evropskogvijeća Donald Task, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

On će u večernjim časovima prisustvovati prijemu koji Tramp organizuje povodom zasjedanja Generalne skupštine UN.

U srijedu, 20. septembra, Čović će se obratiti na generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, nakon čega će u večernjim satima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Mogerinijeva.

Posljednjeg dana posjete Čović će, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, imati niz bilateralnih susreta,između ostalog, i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom.

Delegaciju BiH na otvaranju generalne debate zasjedanja Generalne skupštine UN, osim Čovića, čine ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, stalni predstavnik BiH pri UN Miloš Vukašinović, šef kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Diana Čekić i šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tonka Krešić Gagro.

Komentari

komentara