Drljača: Vlada FBiH danas će utvrditi zakon o PIO sa istim koeficijentom 13,6

356

Vlada Federacije BiH danas će na sjednici u Mostaru razmatrati predloženi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), čije je usvajanje onemogućeno 2. februara na sjednici Doma naroda kada nije dobio većinsku podršku, a nakon ranijeg odobravanja u Predstavničkom domu-  izjavio je Feni dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Po njegovim tvrdnjama, iznos koeficijenta na osnovu kojeg se izračunava penzija ostat će 13,6.

Na sjednici Doma naroda, kada delegati nisu podržali ovo zakonsko rješenje, prethodno su odobrili dva amandmana delegatskog Kluba Hrvata, među kojim je jedan predviđao povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih penzija.

Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.  Delegati Kluba Bošnjaka, kao i federalni premijer Fadil Novalić izjasnili su se da bi navedeno povećanje urušilo stabilnost penzijskog fonda.

Drugi amandman nalaže polugodišnju odgodu primjene zakona, što Vlada nije predvidjela u predloženom tekstu zakona o PIO.

– Vlada je razmotrila dosadašnje sugestije. Rok stupanja na snagu novog zakona o PIO bit će 1. jul, a koeficijent ostaje isti – potvrdio je danas u izjavi Feni ministar Drljača.

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera, poboljšavanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbjeđivanje njegove dugoročne finansijske stabilnosti, prenosi Fena.

Zakon je utemeljen na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH. U oba doma Parlamenta ponovo će biti proslijeđen na usvajanje, a nakon što ga Federalna vlada, kako se očekuje, utvrdi u formi prijedloga sutra na sjednici.

Strateški je određeno da startnu (prvu) vrijednost boda treba izračunati tako da prve penzije po bodovnom sistemu značajno ne odstupaju od zadnjih penzija utvrđenih po starom sistemu.

Na osnovu podataka Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o penzijama ostvarenim u 2014. i 2015. godini, utvrđena je ravnotežna vrijednost boda od 13,6.

Primjena jedinstvene vrijednosti boda rezultira u vrlo sličnim iznosima penzije za osobe koje su imale podjednake plaće i dužine staža prije i poslije 1999. godine.

Komentari

komentara