Most Duga, uništen u poplavama, nakon tri godine ponovo će povezivati obale na rijeci Bosni

416
Radovi na novom pješačkom mostu Duga počeli su u augustu prošle godine kada je potpisan Ugovor o početku radova vrijednosti oko milion KM.

Nakon istražnih radova pristupilo se početku izgradnje mosta, no problemi su nastali kada je trebalo usidriti most u obale. S obzirom na neadekvatnu tvrdoću tla, radovi su nakratrko bili zaustavljeni, a nakon ponovnih istražnih radova i preprojektovanja pronađeno je rješenje.

Adis Porobić, vlasnik firme “Porobić” i nadzornik radova na mostu, za Klix.ba je izjavio da su uprkos svim problemima radovi nastavljeni te da bi za mjesec Zavidovićani trebali imati novi most.

“Radili smo betonske šipove na obje strane koje smo pričvrstili u dubinu od 15 metara i tako došli do tvrđeg tla. Ovih dana smo postavili i sajle koje trebaju Italijani zategnuti, a onda ćemo mi nastaviti sa sitnicama kao što je izgradnja pristupne rampe, postavljanje ograde i rasvjete. Međutim, prije toga ćemo morati podići most i skinuti skele što su dva malo zahtjevnija zadatka u ovom dijelu posla”, pojasnio je Porobić.

Rok za završetak radova mosta bio je šest mjeseci, ali zbog preprojektovanja i ekstremnih hladnoća tokom zime, završetak radova je pomjeren. Radnici uprkos viskom temperaturama svakodnevno rade na mostu kako bi čim prije imao svoju funkciju.

Ranije su iz Općine Zavidovići za Klix.ba kazali kako su u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava kojeg provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz finansiranje Svjetske banke, aplicirali sa dva projekta.

Prvi projekat obuhvata izgradnju gradskog pješačkog mosta Duga, dok drugi projekat obuhvata izgradnju pješačkog mosta od čeličnih užadi koji će povezivati Dolinu i Aliće.

Jedinica za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je provela proceduru izbora projektanta, nadzora i izvođača radova.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara