Duraković nakon novog prijedloga Hypo banke: Ne znam kojim digitronom se oni služe

581

Novi model otplate kredita koji je predložila Hypo banka niko od korisnika kredita neće prihvatiti, rekao je za Klix.ba Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac. On je komentarisao novi prijedlog banke Hypo Group Alpe Adria AG za rješenje problema otplate kredita u švicarskim francima. Banka predlaže smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu kao i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto. U slučaju postizanje dogovora, banka će snositi sve naknade prijenosa. Osiguranje po novom kreditu ostaje isto, a moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100 posto preostalog roka otplate kredita, za klijente do najviše 75 godina starosti.

Cilj banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju, a sa klijentima će se direktno stupati u kontakt te će biti zamoljeni da banci do 31. marta 2016. godine dostave podatke o svojim primanjima pri čemu banka planira početi sa provođenjem konverzija od 18. aprila 2016. godine te da se proces konverzije završi do 1. jula 2016. godine.

“Niko od korisnika kredita neće pristati na te uslove. Ne znam kojim digitronom se oni služe. Ako je nekome od glavnice ostalo da vrati 100.000 KM, odbijanjem 30 posto od toga, ostaje mu 70 posto. Kada se na tu glavnicu doda ta predložena kamata od 5,99 posto za deset godina korisnik bi vratio 112.000 KM. Dakle, vratit će više nego što sada treba. Matematika je egzaktna nauka, samo je pitanje kako je ko tumači”, rekao je Duraković.

 

(A,H)

Komentari

komentara