menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

EKSKLUZIVNO: FBI je znao da će Nikolas Cruz počiniti masakr u školi na Floridi, ali nije ništa poduzeo

Urednik | 18. Februara 2018.

Ovo je, kako je BBC prenio, već 18. pucnjava po redu u školama u SAD-u ove godine, a 291. po redu od 2013. godine

Tinejdžer Nikolas Cruz, optužen za ubistvo 17 ljudi u srednjoj školi u Floridi, priznao je zločin, a sudac mu je odredio pritvor bez prava na jamčevinu.

“Cruz je rekao da je on napadač koji je ušao u školu naoružan puškom R-15 i počeo pucati na učenike na hodnicima”, navodi se u spisima suda.

Dodaje se da je priznao i da je sa sobom ponio dodatnu municiju.

Cruz (19) je bacio oružje i pokušao se stopiti s masom učenika i tako pobjeći.

BBC prenosi da je Cruz navodno uspio pobjeći sa mjesta zločina i da je, prije nego što je uhapšen sat vremena poslije napada, bio u Wallmartu i McDdonaldsu.

U međuvremenu su se pojavile nove informacije o Cruzu, među kojima i one da je legalno kupio automatsku pušku i da je na društvenim mrežama u objavama na neki način možda i najavio napad, što je bio predmet istrage Federalnog istražnog biroa prošle godine.

FBI je priznao da je u septembru prošle godine dobio dojavu o prijetećoj poruci na internetu u kojoj je stajalo: “Bit ću profesionalni ubica u školi”.

Taj komentar je pod imenom Nikolas Cruz objavljen na tuđem video-kanalu na Youtubeu i sada se vjeruje da je to učinio upravo osumnjičeni za napad u školi.

Agenti FBI, međutim, tada nisu imali informacije koje bi otkrile “vrijeme, lokaciju i pravi identitet” osobe koja je objavila prijeteću poruku, rekao je novinarima specijalni agent Robert Lasky iz Jacksonvillea.

Youtube je uklonio prijeteću poruku, a FBI je odustao od daljnje istrage.

U napadu je ubijeno 17 osoba, 15 povrijeđeno, a BBC navodi da je među žrtvama dosad identificirano 12 učenika koji su imali između 14 i 18 godina.

Sudac na Floridi naredio je da Cruz bude zadržan u pritvoru bez prava na jamčevinu. Cruz se na saslušanju u sudu pojavio u narandžastom odijelu sa lisicama na rukama iza leđa, a njegova odvjetnica koja ga je rukom obgrlila, nije podnosila žalbu na odluku suda, prenosi AP.

Kako je agencija prethodno izvijestila, vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Jordan Jereb izjavio je da je Cruz bio član njegove grupe i da je sudjelovao u njihovim paravojnim vježbama u Talahasiju.

Nikolas Cruz je uhapšen nakon što je u srijedu u srednjoj školi u Parklandu na Floridi započeo pucnjavu i usmrtio 17 osoba, a optužen je po 17 točaka za ubistvo sa predumišljajem.

Jordan Jereb je za AP objasnio da njegova grupa želi da Florida postane njihova osobna država bijelaca i naglasio da nije osobno poznavao Cruza, kao i da se on “ponašao po vlastitom nahođenju po pitanju toga što je napravio i samo je on odgovoran za to”.

No, teško je vjerovati da je 19-godišnjak koji je bio dio paravojne grupe, mogao djelovati kao individualac, niti je bio zreo za to.

Jordan Jereb je također rekao da je Cruz imao “problem sa djevojkom” i da vjeruje da vrijeme napada, koji je proveden na Valentinovo, nije slučajnost.

Kako je AP prethodno prenio, američki predsednik Donald Trump je u obraćanju naciji vezano za tragični događaj na Floridi rekao da niti jedno dijete ne bi trebalo ići u školu i strahovati za svoj život i ocijenio da je narod “udružen poput jedne velike američke obitelji”.

Najavio je i da će otputovati na Floridu kako bi se sastao sa obiteljima žrtava, a američka agencija je naglasila da Trump nije spomenuo oružje, niti kontrolu oružja.

Cruz je bivši učenik škole gdje je izveo napad.

Ovo je, kako je BBC prenio, već 18. pucnjava po redu u školama u SAD-u ove godine, a 291. po redu od 2013. godine.

(D.Š./sputniknews.com)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset