menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoZanimljivosti

EKSKLUZIVNO: Putnički avion EgyptAira je srušio meteor! (VIDEO)

Urednik | 23. Maja 2016.

Rusko Ministarstvo odbrane u izvješću tvrdi da se avion EgyptAir 804 srušio iznad Sredozemnog mora zbog udarca ostataka velikog meteorita.

Kako smo nedavno saznali, putnički avion EgyptAir-a sa 56 putnika i 10 članova posade se srušio u Mediteran, saopštili su i egipatski i grčki zvaničnici.

Kremlj je izjavio da je meteorit veličine 10.000 metričkih tona ušao u Zemljinu atmosferu, 17. maja, a Rusija je bila prva zemlja koja je izdala upozorenje o potencijalnoj opasnosti po avione.

Whatdoesitmean.com izvještava:

Prema ovom izvještaju, na 17. maj OKNO – optoelektronički prostorno-nadzorni kompleks u Tadžikistanu je poslao upozorenje ADF-u da je “otkriven” asteroid u blizini Zemlje koji se približava atmosferi iznad Sjeverne Amerike pri brzini oko 67.000 km na sat i ima procijenjenu masu 8,000-10,000 metričkih tona.

Na upozorenje na ovaj događaj od strane OKNO-a, ovo izvješće nastavlja, ADF je preusmjerio Kanopus satelit da promotri ovaj objekt i da otkrije gdje će udariti u atmosferu iznad sjeveroistočnog dijela SAD-a.

Video ovog meteora je zabilježen od strane jednog američkog policijskog automobila u New Yorku, a opisan je kao spektakularna vatrena kugla. (video ispod)

Nakon što je ovaj meteorit udario u atmosferu iznad Sjeverne Amerike, ovo izvješće navodi da se on raspao u mnogobrojne komade od kojih su neki bili izbačeni u višu orbitalnu putanju na kojoj lete avioni.

Najveći dio meteora je pao natrag na Zemlju u manje od 24 sata kada je, 18. maja, iznad Argentine, eksplodirao nakon ulaska u atmosferu i uzrokovao podrhtavanje. (video ispod)

S nekoliko desetaka hiljada (ako ne i stotine hiljada) fragmenata ovog meteorita koji su bili procijenjeni veličine između 5-60 cm i dalje se očekivalo da će pasti na Zemljinu atmosferu između 18-20 maja.

Satelitski podaci su utvrdili da područja/regije koja su najvjerovatnije bile obuhvaćene ovim ostacima meteora između Grenlanda i Australije zbog originalne Sjever-Jug orbite ovog meteorita.

Za manje od 48 sati nakon što je izdano ADF-ovo upozorenje od meteora, podaci bilježe da je avion EgyptAir 804, dok je preko Sredozemnog mora letio na putu u Kairo iz Pariza, navodno uletio u kišu meteorkskih ostataka koji su uzrokovali eksplozivnu dekompresiju strukture aviona koja je ubila svih 66 putnika i članova posade.

Ovo izvješće nadalje primjećuje da je prvi izvještaj sudara ovog aviona bio sa grčkog trgovačkog broda koji je izvijestio da je njihova ekipa svjedočila bljesku na nebu negdje blizu rute leta aviona EgyptAira.

 

 

(D.Š.)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset