Ekskluzivno u Dnevniku TV1, kako su Izetbegović, Džaferović i Jahić predali Mostar HDZ-u

863

Prije dva dana u Dnevniku TV1 ekskluzivno je objavljen sporazum SDA i HDZ BiH iz 2004. godine koji je Bošnjacima, vrijeme je pokazalo, samo na papiru garantovao jednakost u Mostaru. Potpisali su ga tada predsjednici stranaka Sulejman Tihić i Bariša Čolak. U večerašnjem Dnevniku TV1 objavljuje dokumente koji pokazuju da su izvršioci predaje grada HDZ-u bili čelni ljudi stranačke centrale u Sarajevu, Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović.

Iako je SDA odnijela izbornu pobjedu po statutu Pedija Ešdauna, krajem 2004. godine Ljubo Bešlić izabran je za gradonačelnika Mostara zahvaljujući glasovima HDZ-a i šest vijećnika SDA. Ključni glasovi koji su bili potrebni kandidatu HDZ-a došli su od šest vijećnika SDA, koji su na sjednici prošlog četvrtka odbili glasati za Bešlića i tako pogazili sporazum o izboru gradonačelnika i raspodjeli ključnih funkcija kojeg su potpisali Bariša Čolak i Sulejman Tihić.

Bešlićevom imenovanju, sedam dana ranije, prethodio je sastanak u Gradskom odboru SDA. Iz Sarajeva su stigli izvršioci sporazuma Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, tada potpredsjednici SDA, kako bi lokalnim SDA-ovcima sugerirali da na sjednici Gradskog vijeća glasaju za HDZ-ovog kandidata Bešlića. Radilo se o klasičnom „zavrtanju ruku“ iz stranačke centrale u Sarajevu.

Izetbegović i Džaferović su došli na sjednicu Gradskog odbora SDA Mostara i otvoreno zatražili podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika.

Izetbegović i Džaferović uspjeli su u misiji, mada je unutar mostarskog ogranka SDA bilo otpora. Dvoje mladih kadrova Azemina Kurtović-Turkić i Adin Hasić suprotstavili su se naređenju sarajevske centrale. Danas smo kontaktirali Hasića koji u svom pisanom odgovoru navodi da je njegov istup u stranci okarakterisan kao kršenje stranačke discipline a da mu ja Sulejman Tihić tada rekao – Dokazao si da nisi kriv, ali te moram sankcionirati zbog OHR-a. Hasiću, inače djetetu koje je izgubilo oba roditelja u agresiji, SDA je zbog njegovih principijelnih stavova izrekla mjeru javnog ukora zbog koje i danas ispašta.

“Tada sam smatrao da u Sporazumu i u Aneksu sporazuma ima određenih manjkavosti, pretpostavljao sam da će HDZ odustati od sporazuma. Zato sam bio protiv Sporazuma na sjednici Gradskog odbora SDA Mostar kao i kasnije na sjednici Gradskog vijeća, jer se od nas zahtijevalo da glasamo za Ljubu Bešlića, a imali smo zvanično svog kandidata za gradonačelnika Suada Hasandedića. Nakon prve sjednice na kojoj Ljubo nije dobio podršku, uslijedili su pritisci u stranci ali i OHR-a. Zakazana je hitna sjednica Vijeća i svi vijećnici SDA su glasali za Ljubu osim mene i Azemine Kurtović-Turkić“, kaže Adin Hasić.

Za Bešlića je, vjerovali ili ne, glasao i njegov protukandidat iz SDA Suad Hasandedić. Suad Hasandedić jučer je glasao protiv sebe i podigao ruku za izbor Ljube Bešlića za gradonačelnika Mostara. Iako je i on bio kandidat u trećem krugu glasanja, samim podizanjem ruke za protukandidata bilo je jasno da se o njegovoj kandidaturi vijećnici neće ni izjašnjavati. Ključnu ulogu u dizanju SDA-ovih ruku za Bešlića odigrali su Hamdija Jahić, tada predsjednik GO SDA i njegov najbliži saradnik Sead Maslo, koji su zauzvrat dobili ambasadorske pozicije u Bugarskoj, odnosno Danskoj.

Jahić je nakon imenovanja Bešlića slavodobitno poručio: “U skladu sa sporazumom, u dijelu koji definira zajedničko korištenje sportskih ustanova, mogu reći da smo osigurali povratak Veleža pod Bijeli brijeg.”

Dvanaest godina kasnije, Velež se nije vratio pod Bijeli brijeg.

U Mostar se jedino vratio Jahić sa ambasadorske plate na savjetničku platu. Vratio se i Maslo iz Kopenhagena, i to na čelo Agencije za državnu službu. Kao što je bilo jasno tada, jasno je i danas, da se radilo o neviđenoj farsi. Niti jedna uredba sporazuma nije ispoštovana, poput povratka Veleža na Bijeli brijeg, ništa nije bilo ni od ujedinjenja ustanova i preduzeća. Mostar i danas ima dvije škole pod istim krovom, dvije hitne pomoći, dva vodovoda, dvije vatrogasne službe, silom izmijenjene nazive ulica.

Moglo bi biti da je sve rađeno planski jer sve po dva, odnosno svakome svoje, danas je prijedlog SDA za podjelu grada na dvije općine. Ako su pak iz SDA u pravu kada tvrde da je HDZ krivac za nepoštivanje sporazuma, postavlja se pitanje – zašto bi Mostarci sada vjerovali u sposobnosti SDA i ko će im garantovati da ih HDZ ponovo neće nadigrati.

 

 

 

 

(Radio Bet/TV1)

Komentari

komentara