Eksperti iz Švedske pomažu poreznim upravama u BiH

126
Eksperti Švedske porezne agencije danas i sutra će održati prezentaciju u Sarajevu o poreznim pitanjima i o tome kakve su pripreme potrebne u BiH u kratkoročnoj, ali i dugoročnoj perspektivi.

Na seminaru će prisustvovati više od 30 učesnika iz ministarstava i poreznih uprava u BiH, uključujući neke ambasade i  donatore.

Porezne uprave u BiH i Švedska porezna agencija od septembra prošle godine imaju saradnju s ciljem poboljšanja efikasnosti i usluga poreznih uprava.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg istaknuo je da je namjera projekta da se prikupljanje poreza učini efikasnijim.

– Imamo tijesnu sradnju, počeli smo u septembru prošle godine i saradnja će trajati tri godine i sve to finansira Švedska sa tri miliona eura. U toku proteklih 30 godina Švedska porezna agencija je prošla od faze gdje smo imali inspektore do jedne agencije koja je orjentirana na pružanje usluga. Radi se o potpuno drugom načinu razmišljanja – rekao je Hagelberg.

Pojasnio je da se među poreznim obveznicima u Švedskoj na Švedsku poreznu agenciju gleda kao na organ broj jedan kada je u pitanju popularnost.

– Dodao bih da je Švedska porezna agencija imala slične projekte i u nekim drugim zemljama kao što je Južna Afrika ili Bocvana, gdje je krajnji ishod bio da su porezne agencije u tim zemljama postale više orjentirane uslugama – poručio je ambasador.

Kazao je da čak i ako se radi o teškom i složenom okruženju, nije nemoguće napredovati.

– Danas se fokusiramo na međunarodnu saradnju, a rekao bih da u globaliziranom svijetu porezne agencije moraju međusobno sarađivati – zaključio je Hagelberg.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara