Eksperti Venecijanske komisije danas sa bh. liderima

170
Eksperti Venecijanske komisije danas će se sastati s liderima pet političkih stranaka SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i HDZ-a i razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanak će u poslijepodnevnim satima biti održan u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Inače, kako su ranije ocijenili stranački eksperti koji su učestvovali na ovim razgovorima sa stranim ekspertima, Venecijanska komisija dala je okvir i mogućnosti rješavanja ovog gorućeg problema u Bosni i Hercegovini na način da se samo implementira presuda Ustavnog suda koja se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta.

Bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić očekuje da će Venecijanska komisija nakon detaljnije analize dati svoje mišljenje.

Navodi kako ne želi prejudicirati kakvo će biti mišljenje Venecijanske komisije, ali kaže da je potrebno uzeti u obzir ono što je rekao Ustav FBiH.  Vlastima u BiH poručuje da treba da poštuju stav institucije, koja je tijelo Vijeća Evrope.

“Bilo bi licemjerno da kažu da neće uvažiti mišljenje Venecijanske komisije, a prethodno su ga zatražili”, mišljenja je Šehić.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara