EL pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Omića

276

Uprava Eurolige pokrenula je disciplinski postupak protiv Crvene zvezde zbog transparenta grupe njenih navijača upućenom igraču beogradskog kluba Alenu Omiću.

Košarkaši Zvezde su u petak pobijedili Olimpijakos sa 89:78, a grupa njenih navijača je tokom utakmice na tribini razvila transparent: “Šiptar, Hrvat, Balija nisu moja bratija” i vrijeđala Alena Omića, slovenačkog košarkaša rodjenog u Tuzli.

“Poruka koju je prikazala manja grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni sport ni košarku, evropsku košarkašku porodicu niti organizaciju Eurolige, ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka je uvijek bila i biće primjer integracije na terenu i van njega, gdje su uvijek povezane kulture, rase i religije dijeleći zajedničku strast. Euroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Crvene zvezde”, navodi se u saopštenju na sajtu Eurolige.

Dodaje se da će Euroliga nastaviti da podržava i slavi multikulturalne i multietničke razlike, koristeći sport kao most između kultura i oštro se osuđuje pošanje dijela navijača crveno-bijelih.

“Stavovi koje su navijači iskazali su uvrjedljivi i štetni i u suprotnosti principima uključivanja u zajednicu i poštovanja. Euroliga snažno osuđuje svaki vid diskriminacije polova, seksualnosti ili nekog drugog ljudskog stanja”, navodi se u saopštenju.

Komentari

komentara