menu Naslovna chevron_right
Vijesti

Energoinvest TDI će, ipak, uzeti Turci

Urednik | 16. Jula 2017.

Dolazak stranog investitora značio bi više posla i vraćanje starih radnika na posao, poručio je Makić.

 

Iako se govorilo kako su italijanski investitori zainteresovani za kupovinu imovine Energoinvesta – Tvornice dalekovodnih stubova, do toga ipak neće doći. Kako nam je kazao jedan od preostalih radnika ove tvornice Mirsad Makić, radnici su u Italijane, koji su dolazili ranije, polagali velike nade, ali njihov interes, očito, nije bio baš veliki.

Reorganizacija

 

– Međutim, prije nekoliko mjeseci pojavili su se turski investitori koji su dosta ozbiljniji i koji su veoma zainteresovani za našu tvornicu. Iskazali su interes da nas kupe, a već su i otkupili nešto naših dugovanja, gledali su u kakvom su stanju mašine, te u šta treba uložiti, tako da nam to govori da su veoma ozbiljni u svojoj namjeri, kazao nam je Makić, te dodao kako je neophodno da se prvo uradi reorganizacija tvornice.

To je sada, kako je kazao, malo usporeno, što zbog godišnjih odmora, što zbog sporosti sistema, ali oni se nadaju boljem sutra. Trenutno u Energoinvestu TDI radi 25 radnika i rade neke poslove za domaće firme, ali to nisu velike količine.

– S obzirom na to da smo u stečaju od septembra, ne možemo se javljati na tendere inostranih kompanija, već samo preuzimamo neke manje poslove za domaće firme. Imali smo u proteklom periodu tih poslova malo više nego inače, pa stižemo izmiriti sve obaveze. Tako sad nemamo dugovanja ni za struju, koju su nam ranije isključivali zbog neplaćanja, istakao je Makić.

Radnici

 

Ukoliko bi cijeli proces reorganizacije firme protekao kako treba i u nekom skorijem periodu, značilo bi to i brži dolazak turskog investitora, što bi, pak, dalje značilo i oporavak firme i vraćanje starih radnika na posao – radnika koji bi poslove mogli dobijati i van BiH i koji bi za taj posao bili plaćeni.

oslobodjenje.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset