EP glasao o BiH: Projekat “federalizacije” ima jako malo podrške!

409

Evropski parlament (EP) je usvojio Nacrt izvještaja o BiH koji je pripremio izvjestitelj EP-a Kristijan dan Preda. Ranije je odbor za vanjske poslove podržao napredak BiH na putu ka EU, te pozvao na provođenje reformi predviđenih Reformskom agendom. Federalizacija nema podršku kao prije.

Izvještaj je prošao sa 45 glasova za i 11 protiv, dok su tri europoslanika bili uzdržani. Oni su prije svega pozvali na značajniju borbu protiv korupcije, te na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i brigu o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.

Evropski parlamentarci izrazili su zabrinutost zbog fragmentacije i politizacije javne uprave. Ocijenili su da takva situacija koči reforme i čini javnu upravu velikim teretom.

“Profesionalna, efikasna i javna uprfava bazirana na zaslugama, a ne podobnosti, okosnica je integracijskog procesa za bilo koju zemlju koja teži postati članica EU”, dodali su europarlamentarci.
Federalizacija ima sve manje podrške!

Kako javlja naš izvještač, usvojen je samo jedan “kompromisni” amandman hrvatskih zastupnika u kojim se traži federalizacija BiH i on će biti sastavni dio izvještaja o napretku BIH, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Evropskog Parlamenta za nekoliko dana.

Godinu ranije zahtijeva za federalizaciju bilo je mnogo više, pa se može smatrati da u EU nema spremnosti za zastupanje politika koje će dodatno cijepati BiH.

Brojni europoslanici su diskutirali uoči današnjeg glasanja da nove podjele u BiH po etničkim linijama nisu u skladu sa evropskim vrijednostima, ali treba tek da bude razjašnjeno da li danas usvojeni tekst kao opciju izlaska iz krize nudi baš nove etničke podjele.
Prepoznato neprihvatljivo ponašanje Republike Srpske

Članovi EU parlamenta su prepoznali napore Vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije s Evropskom komisijom, što je ocijenjeno neprihvatljivim. Danas je istaknuto da “BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU dok ne budu uspostavljeni odgovarajući institucionalni uvjeti”.

Osuđen je i referendum o proglašenju Dana Republike Srpske, što predstavlja “ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na pravosuđe i vladavinu prava”.

Snažno se osuđuje odluka parlamenta RS-a iz oktobra prošle godine o dodjeli zahvalnica bivšim vođama toga entiteta osuđenim za ratne zločine.

 

 

 

 

(BHRT)

Komentari

komentara