Epizoda uzbune u Lukavcu

205

Na području opštine Lukavac proglašena je “epizoda uzbune” zbog zagađenosti vazduha sumpor-dioksidom, pa se građanima ne preporučuje duži boravak na otvorenom, saopšteno je danas iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona.

Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Posebno su rizične grupe stanovništva kao što su djeca, trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa, kao što su astma i bronhitis, te oboljenjima srca.

Resorno kantonalno ministarstvo apeluje da se smanji upotreba motornih vozila i navodi da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima, te poziva pravna lica, vlasnike ili korisnike kotlovnica i ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova u vazduh, uključujući korištenje drugih, ekološki prihvatljivih energenata – biomasa, gasa i niskosumpornog uglja, i čišćenje dimovodnih instalacija.

O svemu je obaviještena Služba Civilne zaštite opštine Lukavac.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona proglasilo je “epizodu uzbune” na osnovu podataka dobijenih sa Sistema za praćenje kvaliteta vazduha sa fiksne stanice locirane na području opštine Lukavac u prethodna dva dana.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara