Erdogan: Turska primorana da kleči pred EU

233

Zar treba da nastavimo da prosimo i molimo da nas EU primi, upitao je Erdogan na poslovnom skupu u Istanbulu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Evropska unija primorala njegovu zemlji da “kleči” pred njom kako bi postala njena članica.

“Zar treba da nastavimo da prosimo i molimo da nas prime”, upitao je Erdogan na poslovnom skupu u Istanbulu.

Rekao je da Turska traži članstvo u EU “već 54 godine” dok su članice Unije postale zemlje koje su kasnije podnijele zahtjeve za članstvo, javila je agencija AP.

Erdogan je kritikovao povećavanje broja poglavlja koja se neophodna tokom pregovora o pristupanju EU.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da Turska “neće moliti” Njemačku da ostane u vojnoj bazi Indžirlik gdje se nalazi oko 270 vojnika.

Njemačka je prije dva dana osudila odluku Turske da njemačkim poslanicima zabrani da posjete njemačke vojnike stacionirane u tursko-američkoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik.

Turske vlasti su tada navele da je zabrana “posljedica odluke Berlina da odobri azil turskim vojnicima” optuženim za učestvovanje u prošlogodišnjem pokušaju puča u Turskoj.

Odnosi Turske i EU su znatno pogoršani posljednjih mjeseci jer je Njemačka zabranila tri skupa turske zajednice radi promocije referenduma o Erdoganovim ovlašćenjima, što je potom učinila i Holandija.

Komentari

komentara