EU obezbijedila 2,8 miliona eura za uništenje 3.000 tona nestabilne municije

363
Kako bi se smanjio rizik od prevelikih zaliha municije koje predstavljaju opasnost za sigurnost ljudi u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je obezbijedila oko 2,8 miliona eura za projekt EU STAR, u okviru kojeg će tokom iduće dvije godine biti uništeno 3.000 tona nestabilne municije.

EU STAR projekt u potpunosti finansira EU, a implementirat će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i EUFOR-om, do decembra 2019.

Očekuje se da će biti potrebno uništiti dodatnih 6.000 tona nesigurne municije da bi se došlo do konačnog željenog stanja, a to je održivi sistem upravljanja municijom u BiH.

Projekt EU STAR nastavlja aktivnosti u skladu s već postignutim rezultatima i naučenim lekcijama iz projekta EXPLODE koji je finansirala EU, a implementirao ga UNDP od aprila 2013. do novembra 2016. godine.

– Značaj projekta se ogleda u nastavku aktivnosti na uništavanju zastarjele i nestabilne municije koje ima još oko 17.000 tona, a plan je smanjiti taj broj na ispod 10.000 tona – kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark na ceremoniji potpisivanja ugovora za projekt EU STAR  danas u kampu Butmir u Sarajevu.

Podsjetio je da je dosad putem projekta EXPLODE uništeno 1.800 tona te pohvalio napore Oružanih snaga u BiH koje na odgovarajući način zbrinjavaju viškove municije i minsko-eksplozivnih sredstava širom BiH.

– Na taj način uspjeli smo unaprijediti sigurnost u cijelom okruženju – rekao je Wigemark, dodajući da je svima poznato kakvu bi prijetnju predstavljala ova sredstva ako bi ‘pala u šake’ organiziranih kriminalnih grupa ili terorista.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da je projekt EU STAR u ovom stadijumu izuzetno značajan projekt za MOBiH, ali da je isto tako bitan iz aspekta sigurnosti i doprinosa povećanju stepena sigurnosti  te stabilnosti u ovom dijelu jugoistočne Evrope.

Zahvalila je svima koji su doprinijeli implementaciji ovog projekta te obećala da će i ona, kao ministrica odbrane, tražiti podršku ambasada u BiH, ukoliko iskažu spremnost da doniraju izvjesna finansijska sredstva.

Novinarima se obratio i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner koji je kazao da je EUFOR  odgovoran za pružanje podrške sigurnom i stabilnom okruženju BiH.

– Ove velike količine viškova municije predstavljaju prijetnju sigurnom okruženju – istakao je.

Kako je rekao, podrška EUFOR unutar EU STAR projekta ogleda se u tehničkoj podršci te bliskoj saradnji s UNDP-om, u okviru koje će organizirati nekoliko operacija kao što je prijevoz viškova naoružanja predviđenog za uništavanje.

Rezidentna predstavnica UNDP-u u BiH Sezin Sinanoglu napomenula je da je cilj projekta, osim uništavanja neiskoristive i opasne municije, također prijenos tehnologija i znanja domaćim vlastima da bi one ubuduće mogle upravljati ovim procesom.

FENA / NM

Komentari

komentara