EU zbog navodne ruske agresije sprema Vojni Šengen

216

Evropska Unija nastoji da pojednostavi vojna kretanja unutar bloka i stvori pogodnu infrastrukturu za vojnu upotrebu za bilo koju zemlju članicu Unije. Projekat je neformalno nazvan “Vojni Šengen”, mada zvaničnici EU odbijaju da koriste taj naziv u javnim obraćanjima, piše Radio Slobodna Evropa.

Evropska Komesarka za transport, Violeta Bulc, prilikom predstavljanja projekta istakla je da se sada radi na identifikaciji potreba koje imaju zemlje članice EU u infrastrukturi, ali i u pojednostavljenju administrativnih procedura.

“Napore ne treba udvostručiti tamo gdje se potrebe konvergiraju. Administrativne procedure moraju biti smanjene i moramo u potpunosti iskoristiti postojeću infrastrukturu zarad sigurnosti naših građana”, istakla je Bulc.

Tvrdi se da je EU ojačala angažovanja u ovom pravcu u svjetlu sve agresivnije uloge Rusije u zemljama evropskog kontinenta.

Međutim, Violeta Bulc nije prilikom predstavljanja pomenula tu činjenicu. Bulc, tvrdi da treba unaprijediti infrastrukturu kako bi sve zemlje EU bile spremne da se odbrane “u slučaju da se pojavi potreba”.

“Ne želim da budem iznenađena i nepripremljena u slučaju da se pojave neke okolnosti. Svijet je nepredvidiv i bili smo svjedoci velikih promjena u posljednjih par godina, naročito u posljednjih par mjeseci”, rekla je Bulc, odgovarajući na pitanje da li je ruska agresija razlog za žurbu oko tog projekta.

Prema planu, do ovog ljeta, svaka zemlja članica EU treba da preda listu vojnih potreba i to bi se potom uporedilo sa planovima za unaprjeđenje insfrastrukture transporta, uključujući i tehničke potrebe. Naredne godine Komisija će izaći sa listom prioritenih projekata.

U međuvremenu, EK će procijeniti sve opcije za pojednostavljivanje graničnih kontrola, kako bi se ubrzao transport vojnog hardvera, opasnih materijala i osoblja preko granica. Među koracima koje će se preduzeti, obuhvataju se identifikacija željezničkih i putnih pravaca pogodnih za vojni transport i nadogradnja postojeće infrastrukture, uključujući i obezbjeđivanje visine ili težine kapaciteta mostova kako bi se omogućio prelaz tenkova ili vojne opreme.

Komentari

komentara