menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

EU želi posredovati u trgovinskom sporu Hrvatske i Srbije

Urednik | 10. Avgusta 2017.
Članica EU Hrvatska je preprekama u uvozu razbjesnila zemlje Balkana. Europska unija zasad tek apelira i podsjeća na sporazume. Iz Bruxellesa izvještava Bernd Riegert.

Glasnogovornik Europske komisije je potvrdio kako još nije stiglo pismo žalbe koje u Bruxelles žele uputiti nadležni ministri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije kako bi se požalili na postupke članice EU, Hrvatske. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i njegove kolege žele pozvati Europsku komisiju da ocjeni sukob između Hrvatske i njenih susjeda. Ali i bez pismenog poziva se radi na tome procijeniti situaciju, izjavio je glasnogovornik EK. “Sagledavamo stanje i tražimo od svih sudionika suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija i kako bi se postigla sloga u dogovorima sa dobrim namjerama”, izjavio je Carlos Martin Ruiz de Gordejuela.

Potreba ili pretjerivanje?

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, koje žele pristupiti Europskoj uniji, optužuju hrvatske službe kako uvelike otežavaju uvoz poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska je od prošlog tjedna drastično povećala namete za inspekciju voća i povrća na svojim državnim granicama sa 12 na oko 270 eura po svakom kamionu. Srbija optužuje Hrvatsku da tako organski uzgojeno voće i povrće može biti zadržano na granici i po 30 dana. Tu se radi o protekcionističkim mjerama kako bi se domaće tržište zaštitilo od povoljnog uvoza, glasi optužba ministra trgovine Ljajića.

Hrvatska odbija te optužbe. Ona treba jedino provjeriti kvalitetu robe u smislu smjernica zaštite potrošača. Hrvatska tvrdi i kako nova pravila vrijede za sve države koje nisu članice EU. Srbija i druge tri zemlje Balkana prijete protusankcijama.

Traži se tumačenje sporazuma

Europska unija i Bruxelles bi mogli biti suci u ovom sporu, obzirom da su članice EU – dakle i Hrvatska, povezane sa državama Balkana takozvanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Sporazum sa kandidatom za članstvo, Srbijom između ostalog predviđa i slobodan promet robe između EU i Srbije. Carine se u načelu više ne mogu određivati, a i pristojbe i druge izvantarifne prepreke u slobodnoj trgovini treba ograničiti na minimum u duhu tog Sporazuma.

Hrvatska ovako primjenjuje na ove susjedne zemlje ista pravila kao i prema bilo kojoj državi u svijetu. To ipak proturječi odredbi Sporazuma o pridruživanju koji kandidatima određuje povlašten status. Ali i Hrvatska se može pozvati da slijedi Sporazum, jer on u određenim slučajevima dopušta intervenciju ako je tržište za određene proizvode uvelike poremećeno ili se provodi damping.

EU želi posredovati

Po odredbi njenog Sporazuma o pridruživanju se Srbija svojom žalbom može obratiti Povjerenstvu Vijeća pridruženih zemalja u kojem su predstavljena Europska komisija, Vijeće ministara (članica) EU i Srbija. To vijeće može donijeti i obavezujuće odluke jer on se sastoji od predstavnika svih 28 zemalja članica uz Srbiju.
Ali i prije nego što to bude potrebno, Europska komisija želi posredovati u duhu slobodne trgovine, obećavaju europski diplomati u Bruxellesu. Jer moguć je i postupak pred sudom Svjetske trgovinske organizacije jer su upleteni svadljivci, sa izuzetkom Srbije i Bosne i Hercegovine, članovi i te organizacije.

Provjeravanje nadležnosti i stanja stvari bi moglo potrajati tjednima. Do onda bi za robu koja po velikoj vrućini stoji na kamionima, vjerojatno ionako bilo prekasno. “Upravo provjeravamo da li se hrvatske mjere uklapaju u obaveze određene Sporazumom”, kaže se u Europskoj komisiji. Kada će se stvoriti konkretno mišljenje, to nam nije znao reći.

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba / DW)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset