Euro prvi put nakon sedam mjeseci skliznuo ispod 1,06 dolara

807

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura zaronio je prošle sedmice, prvi put nakon sedam mjeseci, ispod nivoa od 1,06 dolara jer je sve vjerojatnije da će Fed u prosincu povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošle sedmice za 0,5 posto, na 1,0590 dolara .U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara ostala je na sedmičnom nivou nepromijenjena, na 122,80 jena.

Euro je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 0,5 posto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvještaja koja su potvrdila da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, pa je sve vjerojatnije da će središnja banka Fed u decembru povećati ključne kamatne stope, prvi put od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je polovinom sedmice 100,17 bodova, najviši nivo u osam i po mjeseci.

S druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se seljedeće sedmice na sjednici Europske središnje banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Tečaj eura skliznuo je stoga ispod nivoa od 1,06 dolara.

“Ako pogledate trgovanje posljednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će središnja banka produljiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, no najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će privredni pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg utjecaja na tržišta”, kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

(Klix/Crta)

Komentari

komentara