Evo kakvo nas vrijeme očekuje u novogodišnjoj noći!

703
Fireworks light up the sky as thousands of people gather to watch, in the main business district on New Year's Eve in Jakarta, Indonesia. (Tatan Syuflana/Associated Press)

Informacija da će posljednji dan 2015. godine i prvi dani januara biti bez padavina, obradovat će posebno one koji će Novu godinu dočekati na otvorenom. Međutim, meteorolozi kažu da će ovo biti hladna noć, a temperature će ići i do minus sedam stepeni Celzijusa.

”Hercegovina sunčana, poslije naoblake prije podne, i eventualno zadržala bi se u Krajini tokom cijelog dana ali većinom bi se dosta izvedrilo, tako da Novogodišnju noć očekujemo dosta vedro, hladnu od minus tri do minus sedam stepeni, dosta hladnu noć očekujemo, čak i na jugu će biti oko nule do minus dva”, navodi Damir Šantić, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

U petak se očekuje naoblačenje sa zapada. Temperature će biti slične kao i za ispraćaj stare godine, dok nam u subotu sredinom dana stiže jače naoblačenje sa zapada. Temperature će biti više nego dan ranije i dosegnut će čak i tri stepena Clezijusa. U nedjelju nas ipak očekuju nešto drugačije vremenske prilike, prognoze su meteorologa.

”Za sada, padavine se očekuju u nedjelju, to bi bio 3. januar naredne godine, očekujemo uglavnom snijeg, više nego kiša… U nedjelju temperature minus tri do jedan stepen, jug bi bio nešto topliji, od četiri do devet stepeni, a u ostatku zemlje, neće se temperatura mijenjati tokom dana”, kaže Šantić.

Kada je u pitanju decembar ove godine, temperature ispod prosjeka zabilježene su u centralnim i istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine. Hercegovina je bila kao i do sada, a nešto toplije je bilo na sjeveru, naglašavaju meteorolozi. U prvoj polovini januara očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama. U periodu od 5. do 13. januara očekuje se porast temperatura zraka, dnevne će u Bosni dostizati vrijednosti do 13, a u Hercegovini do 16 stepeni Celzijusa, prognoziraju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara