Evo ko je čuvar srca i zdravlja

46

Jabuka je ljekovita, ali samo ako se jede cijela. Njena kora smanjuje proizvodnju hormona angiotenzina koji sužava krvne sudove, usljed čega raste pritisak. Za jabuku se definitivno može reći da je voće koje nas drži podalje od ljekara.

Bogate su antioksidantima koji, dokazano je, umanjuju rizik od prijevremene smrti, posebno od srčanih bolesti. Ovo voće smanjuje i rizik od dijabetesa, pa čak i pojedinih vrsta raka.

Naučnici s Univerziteta u Oksfordu upoređivali su efekt lijekova za snižavanje lošeg holesterola i redovnog konzumiranja jabuka. Rezultati su pokazali da se, u prosjeku, gotovo podjednako, bilo da se piju lijekovi ili jedu jabuke, smanjuje stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, uzimajući u obzir moguće neželjene efekte lijekova za snižavanje holesterola, zaključak ovog istraživanja je da je bolje pojesti jednu jabuku dnevno. Britanski naučnici savjetuju da oni kojima je propisana statinska terapija za kardiovaskularnu bolest, bez obzira na lijekove, jabuke jedu svakog dana.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara