Evo šta muslimani misle o ISIL- u

585

Donald Trump rekao je kako bi svim Muslimanima trebao biti zabranjen ulaz u SAD sve dok “se ne riješi problem terorizma”, implicirajući kako svaki sljedbenik islama podupire ISIL, piše Independent.

Realnost je ipak drugačija – Muslimani diljem svijeta dijele vrlo negativan stav prema militantnoj skupini ISIS, prenosi Index.

Trump je u jednoj izjavi rekao kako je “mržnja prema Amerikancima od strane muslimanske populacije evidentna i bez proučavanja različitih rezultata anketa. Novinar Max Galka učinio je upravo to, analizirao podatke te otkrio kako u zemljama s velikim brojem Muslimana najviše 15 posto njih pozitivno gleda na ISIL.

U te brojke uvršteni su i rezultati posljednjed istraživanja Pew Researcha, koji su pokazali kako čak i u Nigeriji, zemlji s najvećim postotkom potpore ISIS-u izvan Sirije, tek 14 posto ljudi gleda blagonaklono na terorističku skupinu.

Ispitanici u Libanonu, gdje je provedeno istraživanje tek nekoliko dana nakon velikog ISIS-ovog napada, izrazili su izrazito negativan stav prema ISIS-u. Tako se izjasnilo čak 99 posto Libanonaca.

U kolijevki ISIL-a, Iraku, tek je 5 posto ispitanika koji podupiru ISIL, dok je istog stava tek 4 posto stanovnika Saudijske Aarabije.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara