Evo šta su poručili iz CIK-a: Da li će se spojiti opći i lokalni izbori u BiH?

702

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu organizirali godišnju konferenciju na kojoj su predstavili aktivnosti ove institucije iz proteklog perioda, te prokomentirali nekoliko značajnih tema iz izborne domene.

Jedno od glavnih pitanja koje zanima javnost jeste ono o eventualnom spajanju općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, pa su novinari od čelnika CIK-a Ahmeta Šantića zatražili komentar i na ovu temu.

Šantić je naglasio kako CIK još uvijek nije primio niti jedan zvanični stav ili dokument bilo koje institucije o ovom pitanju, no, ipak je uputio poruku, i to riječima:

„Kao pravnici i legalisti, moramo poručiti: Za jedan takav proces potrebno je izmijeniti cijeli set zakona, ustav Federacije BiH, akte Republike Srpske, zakone kantona, statute samoupravnih jedinica… ako neko misli da to može dogovoriti i uraditi u ovom periodu (lokalni izbori trebaju se održati u oktobru 2016, op. a.), mi ćemo pristupiti prema zakonskom dogovoru i rješenju.“
Predsjednik Komisije govorio je i o brojčanoj nepopunjenosti Kluba Srba u Domu naroda FBiH – Klub ima 13 od 17 članova jer nakon prošlogodišnjih općih izbora u našoj zemlji, u kantonalnim skupštinama u FBiH, iz kojih se biraju članovi za ovaj dom, nije bilo dovoljno Srba. Otkrio je Šantić kako je CIK u svom godišnjem izvještaju naglasio ovaj problem te predložio rješenja u smislu izmjena federalnog Ustava i načina izbora članova Kluba Srba.

Podsjetivši javnost da je 2015. bila neizborna godina, prvi čovjek izborne Komisije govorio je o ovogodišnjim aktivnostima, među kojima su najznačajnije bile provođenje Zakona o finansiranju političkih partija te kažnjavanja članova biračkih odbora s prošlogodišnjih izbora.

Kada je riječ o finansiranju stranaka, Šantić je otkrio kako 70 posto finansija političkih partija stiže iz budžeta. Iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH je izdvojeno 18,6 miliona KM za njihovo finansiranje, a isplaćeno 95 posto (17,6 miliona).

Nakon budžetskih prihoda, najviše novca strankama pristiže iz građanskih i sličnih priloga, zatim od članarine, pravnih lica, imovine stranaka, poklona, dobiti od pravnih lica…

Predsjednik CIK-a dodao je i kako su 102 političke stranke predale godišnje izvještaje u zakonskom roku, 14 je predalo sa zakašnjenjem, a 16 nije nikako. Šantić nije otkrio o kojim se strankama radi, ali je napomenuo kako su zbog finansijskih izvještaja iz 2013. sankcionirali 21 stranku, a za šest partija izrekli zabranu učešća na izborima.
Dodajmo i da je Šantić istaknuo kako je 700 članova biračkih odbora pod “istragom”, a izrečene su 294 pojedinačne odluke o sankcijama članova.

Prvi čovjek Centralne izborne komisije podsjetio je kako su u ovoj godini održani prijevremeni izbori za načelnike u šest općina, kako je bilo oko 140 zamjenskih mandata, najčešće u skupštinama općina i općinskim vijećima, a osvrnuo se i na problem Bosanskog Grahova gdje su prijevremeni izbori za načelnika raspisani u oktobru ove godine.

Potom su otkazani jer u Bosanskom Grahovu nisu našli sredstva za njihovo održavanje (budžet bio blokiran), a zakon nalaže da, ako ova jedinica, ne može naći novac, sredstva prvo traži kanton (u ovom slučaju Livanjski), a onda FBiH.

„Ako se situacija ne riješi do kraja godine, mi ćemo biti primorani da izvještaj uputimo nadležnim instancama“, poručio je Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara