Evropska unija dodijelila 900.000 eura organizacijama civilnog društva u BiH

133

Evropska unija dodijelila je 900.000 eura organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini za jačanje demokratije i ljudskih prava.

Bespovratna sredstva su dodijeljena za ukupno pet projekata, u čiju realizaciju je uključeno 13 organizacija, koje će raditi na zaštiti i promociji ljudskih prava u BiH.

Prvi sastanak kako bi se razmijenile informacije i ojačala saradnja između svih dobitnika bespovratnih sredstava i njihovih partnera održan je danas u prostorijama EU ureda u BiH.

Podrška je osigurana u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), koji predstavlja nastavak dosadašnje podrške EU organizacijama civilnog društva u BiH pod istim programom.

Voditeljica projekata u Delegaciji EU u BiH Ajša Adrović-Bešlagić predstavila je nagrađene projekte i istakla kontinuiranu podršku Evropske unije organizacijama civilnog društva.

– Ove godine, strateški pristup EIDHR-a posebno je usmjeren na ranjive kategorije. Nagrađeni projekti kreću se od promoviranja i zaštite djece, žena, starijih osoba i LGBT osoba, do zaštite prava potrošača i korporativne zaštite ljudskih prava. Nadamo se da ćemo u predstojećem razdoblju vidjeti konkretne rezultate u svim navedenim područjima – rekla je Adrović-Bešlagić.

EIDHR je poseban program Evropske unije koji nudi neovisnost djelovanja, što je veoma bitno u saradnji s organizacijama civilnog društva na nacionalnom nivou.

Radio Bet / Dnevni Avaz

Komentari

komentara