Evropski parlament: Debata o Rezoluciji o napretku BiH

465

Poslanici Evropskog parlamenta danas će započeti debatu o Rezoluciji o napretku reformi u BiH na putu ka EU, a glasanje je planirano za sutra, objavljeno je u sjedištu Parlamenta u Strazburu.

U debati o predloženoj rezoluciji učestvovaće komesar EU za proširenje Johanes Han, a glasanje o ovom dokumentu zakazano je za sutra u podne u okviru plenarne sjednice Evropskog parlamenta.

U nacrtu dokumenta apeluje se da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU i kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan, navodi se na veb-sajtu Evropskog parlamenta.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Rezoluciiju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je krajem januara Izvještaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

“Radujemo se stavu Evropske komisije o toj aplikaciji i želimo da ohrabrimo vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete”, izjavio je tim povodom Preda.

On je naglasio da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava teme koje izazivaju razdore i mogu da uspore napredak BiH na putu ka EU.

(BHRT)

Komentari

komentara