menu Naslovna chevron_right
BiH

Farmaceuti žele nadomjestiti smanjenje profita: Povećane cijene lijekova koji se izdaju bez recepta

Urednik | 17. Avgusta 2017.
Kako nam je rekla Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije u Odjelu za lijekove, ova institucija je objavila maksimalne veleprodajne cijene lijekova, izvršila inspekcijski nadzor nad veledrogerijama i zaokružila sve potrebne aktivnosti po predmetnom pitanju.

“Bosna i Hercegovina danas ima regulisane veleprodajne cijene lijekova i usaglašene s maksimalnim koje je objavila ALMBiH. Posljedica ove regulacije jeste pojeftinjenje određenih lijekova i ušteda od blizu 62.000.000 KM sagledavajući cjelovito tržište lijekova u BiH. Lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta, u BiH, kao i u drugim državama, nisu regulisani na način da im se određuje maksimalna veleprodajna cijena. Lijekovi čiji je režim izdavanja bez recepta čine svega 15 posto tržišta lijekova u BiH”, kazala je Tubić za Klix.ba.

Ističe kako cijene pojedinih lijekova iz ove kategorije zaista jesu danas više u odnosu na period prije stupanja pravilnika na snagu, što je pokušaj farmaceutske industrije da djelimično kompenzira smanjenje profita zbog pada cijena lijekova koji su predmet Pravilnika.

“Povećanje cijena lijekova koji se izdaju bez ljekarskog recepta neće utjecati na navedene uštede”, dodala je Tubić.

Tako su, naprimjer, tablete protiv bolova Midol od 100 grama proizvođača Hemofarm poskupjele za 80 feninga u odnosu na period prije usvajanja pravilnika, Aspirin 100 (Bayer) za 90 feninga, dok je Andol GR tbl (Pliva) poskupio za 1,20 KM. Među nekim od primjera poskupljenja je i sirup Febricet (Hemofarm) koji je ranije bio 1,8 KM, a sada košta četiri KM. Poskupjele su i Linex kapsule (probava) za 1,4 KM, Hemodrops sol (kapi za oči) za 1,6 KM, te Synopen (alergije) za 90 feninga.

S druge strane, veliki broj lijekova je pojeftinio i to drastično. Tako lijek protiv bolova Nalgesin Forte sada košta 3,7 KM (6,05 ranija cijena), Numlid 1,7 KM (5,55 KM ranije), a najveće pojeftinjene bilježi se kod tableta za liječenje raka prostate Bikalutamid sa 188,79 KM na 91,67 KM i tableta za liječenje raka dojke Letrozol sa 107 KM na 60,20 KM. Lijek za tretiranje Parkinsonove bolesti Pramipeksol od 1 miligram je jeftiniji za 31,12 KM, a od 0,25 miligrama za 12,33 KM. Pojeftinili su i Ketonal Forte (reuma i postoperativni bolovi), Hemomycin (upale), Risperidon (šizofrenija), Paroksetin (depresija) itd.

Potpuni spisak cijena lijekova možete pogledati ovdje.

Cijena lijekova po važećem pravilniku dobiva se zbrajanjem cijena u Srbiji, Republici Hrvatskoj i Sloveniji, što se dijeli na tri i množi koeficijentom jedan.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset