Francis Boyle: Bakir je odbio i mene i moj savjet!

325
– Izvinite. Bakir (Izetbegović) je upravo odbio i mene i moj savjet. Tako da ja nemam više ništa da kažem vezano za reviziju tužbe – odgovorio je to na upit našeg portala o tome šta misli o najavama o reviziji presude po tužbi protiv Srbije za genocid Francis Boyle, ugledni američki pravnik i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois.

Boyle je bio savjetnik prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i upravo on je 1993. godine i podnio tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je ranije isticao kako bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i bh. agent pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Sakib Softić nisu ništa radili deset godina, te da su ove najave od samog početka čisto populističke, s obzirom da je vrlo teško učiniti nešto u kratkom vremenu koje je preostalo.

– Ne znam zato šta bi Softić mogao napisati u tom zahtjevu. Volio bih da nisam upravu, ali situacija je takva – govorio je Boyle.

Boyle je govorio da ni teze da se iz presude zločincu Radovanu Karadžiću ne mogu izvući nove činjenice.

Iako situacije ne izgleda obećavajuće, Boyle je nudio svoju pomoć u ovom slučaju. On je isticao kako postoji samo još jedna mogućnost, odnosno da se može povući još jedan potez. Ipak, Boyle nije o njemu htio govoriti.

avaz.ba / radiobet.eu

Komentari

komentara