Francuska: Za izbore mobilizirano 50.000 policajaca i 7.000 vojnika

293

U Francuskoj se sutra održava prvi krug predsjedničkih izbora, a s tim u vezi vlada ove zemlje je mobilizirala više od 50.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi štitili oko 70.000 biračkih mjesta.

Vlada je mobilizirala i 7.000 vojnika za patrole.

U izbornoj utrci učestvuje ukupno 11 predsjedničkih kandidata. Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, što je gotovo pa izvjesno, drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 7. maja i birači će birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Prema ranijim ispitivanjima javnog mnijenja, kandidatkinja radikalnodesničarskog Nacionalnog Fronta Marine Le Pen i lider pokreta El Marche Emmanuel Macron imaju najveće izglede za plasman u drugi krug izbora, a iza njih su kandidat republikanaca Francois Fillon i radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon.

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj pravo glasa ima oko 47 miliona registrovanih glasača. Izbori će biti održani pod visokim sigurnosnim mjerama, a glasanje će biti obavljeno na 69.245 mjesta.

Biračka mjesta će biti otvorena u 8, a zatvorena u 20 sati po evropskom vremenu. Očekuje se da bi zvanični rezultati trebali biti objavljeni do 26. aprila. Pobjednik predsjedničkih izbora, 14. maja će preuzeti dužnost od trenutnog predsjednika Francoisa Hollanda.

Prva anketa Odaxa, koja je urađena nakon posljednjeg napada u Parizu, u kojem je poginuo policajac, a dvojica ranjena, pokazuje da je Macron sa 24,5 posto na prvom, a Le Pen sa 23 posto na drugom mjestu.

Prema anketi, Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon imaju po 19 posto. Predsjednički kandidati su tokom predizborne kampanje najviše govorili o ekonomskim temama ali i konkurentnosti, prenosi Anadolija.

 

oslobodjenje.ba

 

Komentari

komentara