Geološki dragulj poznat kao “Prolaz divova”

394

Poznat po hiljadama heksagonalnih stupova koji se uzdižu okomito poput stepenica, Giant’s Causeway (Prolaz divova) je geološko čudo koje na prvi pogled izgleda kao nešto što bi mogao napraviti čovjek. Zapravo, neobične formiracije su nastale prirodnim procesom tokom paleogena (prije 65-23 miliona godina), kada je Sjeverna Irska bila pod uticajem snažnih vulkanskih aktivnosti

Prolaz-divova-2Tokom tog razdoblja, rastaljeni bazalt je dolazio u kontakt sa krečnjakom (vapnenac), stvarajući velike površine “bazena” lave. Kada se lava brzo ohladila, ovi bazeni su ispucali i stvorili više od 40.000 šesterokutnih stupova različitih visina koji izgledaju kao divovske stepenice, od kojih je najviši visok gotovo 12 metara.

Prolaz-divova-3Kao i većina prirodnih čuda, i oko ovog kruže brojne priče i legende. Prema jednoj legendi, irski div po imenu Fion mac Cumhaill je izgradio Giant’s Causeway kako bi mogao lakše skočiti u Škotsku i poraziti svog suparnika, Benandonera. Prije nego je stigao do Škotske, div je zaspao, a Benandoner je iskoristio ovu priliku i prešao u Irsku. Da bi zaštitila svog usnulog muža, Fionova supruga ga je zamotala u platno i kamuflirala kao svoje dijete. Kada je Benandoner stigao do Sjeverne Irske i vidio ogromno dijete – pomislio je koliki bi tek njegov otac mogao biti… Prepčađem samom idejom pobjegao je nazad u Škotsku, a Giant’s Causeway je ostao do današnjeg dana.

Prolaz-divova-6

 

Komentari

komentara