menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Glavni odbor odlučio: SDP ne ulazi u koaliciju sa SDA

Urednik | 10. Februara 2019.

U Sarajevu na maratonskoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, koja je trajala duže od 12 sati, članovi su odlučili da ipak ne idu u koaliciju sa nacionalnim strankama.  Više desetina govornika iznijelo je svoje argumente o tome da li treba uzeti učešće u vasti ili ne, a na kraju je dvostruko veći broj delegata bio protiv ulaska SDP-a u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. “Za” koaliciju je glasao 31 član SDP-a, a protiv je bilo njih 61. Suzdržanih je bilo šest.

˝Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na federalnom i državnom nivou presudnom podrškom izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda u FBiH. SDA je sve vrijeme igrala dvostruku igru pozivajući BH blok da štiti državu, a u isto vrijeme stalno jačala poziciju HDZ-a i SNSD-a˝ kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.Glavni odbor SDP-a zadužio je Predsjedništvo stranke da pokrene pitanje formaliziranja Bh. bloka i ujedinjenja lijevo orijentiranih političkih partija.

Na pitanje o Kantonalnom odboru SDP-a, iz kojeg je ranije rečeno da žele u koaliciju sa SDA, Nikšić je kazao da su se i članovi stranke iz TK izjasnili na Glavnom odboru te da odluke donesene na GO obavezuju sve kantonalne odbore SDP-a. ˝Ova odluka ne može dovesti do podjela unutar SDP-a. Nažalost, potpuno smo svjesni činjenice da ovakvom odlukom kažnjavamo našu organizaciju u Tuzli. Ali u TK je polarizovana situacija, imamo Bh. blok koji ima 15 zastupnika, SDA i SBiH sa 11 zastupnika i blok PDA sa devet zastupnika. To je vrlo teška situacija. Ipak, Glavni odbor je smatrao da ne trebamo odustati od svojih principa˝ istakao je Nikšić.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset