Glavnim zvijezdama u BiH ističe rok trajanja

191
Glavnim “zvijezdama” u reprezentaciji Bosne i Hercegovine polako ističe rok trajanja, poručio je Predrag Pašić, nekadašnji fudbalski reprezentativac SFR Jugoslavije.

I upravo zbog neminovne smjene generacija smatra da je novoizabrani selektor “zmajeva” Robert Prosinečki napravio dobar potez kada je na američkoj turneji priliku dao većinom mladim igračima iz klubova BH. Telecom Premijer lige. Iako su remizirali sa Sjedinjenim Američkim Državama i poraženi od Meksika 0:1, te sasvim sigurno još uvijek ne mogu biti okosnica državnog tima, Pašić smatra da je misija uspjela.

“Neozbiljno je nakon dvije utakmice, pritom prijateljske, davati ocjene. Međutim, sigurno da je namjera Roberta Prosinečkog i ljudi koji ga okružuju i te kako dobra. On je u ovom terminu okupio neke nove snage u potrazi za bazom za budućnost, a pritom svi smo svjesni da treba stvoriti novu reprezentaciju jer ovoj je istekao vijek trajanja”, tvrdi Pašić.

Njegovoj tvrdnji u prilog ide opraštanje od državnog dresa doskorašnjih standardnih reprezentativaca Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića, Senada Lulića, Vedada Ibiševića… Pritom u pozne igračke godine ulazi kapiten i najbolji strijelac svih vremana Edin Džeko (31).

“Kada kažem da ističe rok trajanja, ne mislim ništa loše. To je činjenica. Svi starimo. Zvijezde koje su nas odvele na jedini Mundijal do sada se polako opraštaju. Moramo naći nove momke za budućnost, a utakmice poput ovih na američkoj turneji su jedan od pravih puteva”, dodaje Pašić.

Iako je određeni dio javnosti bio oduševljen izdanjem Luke Menala i njegovih vršnjaka, za nekadašnjeg osvajača Bundeslige sa Štutgartom, solidne partije mlade generacije u Los Anđelesu i San Antoniju nisu iznenađenje.

“Ja većinu tih momaka poznajem i pratim njihov rad već duže u klubovima BH Telecom Premijer lige. Ma šta da neko misli, u domaćim okvirima mogu se naći nove snage. Robi je sposoban da ih locira i dok su još aktivni Edin Džeko, Haris Medunjanin, pa i Miralem Pjanić, Edin Višća i drugi iz ove uslovno stare garde, mladi se mogu vrlo brzo i lakše uklopiti. Iz američkih utakmica vidjelo se da jednim pravim pristupom moguće je napraviti bezbolnu smjenu generacija, ali treba dosta rada i truda”, kazao je Pašić.

I za Pašića je najava o povlačenju iz reprezentacije Senada Lulića prerana, ali ističe da treba poštovati svačiju odluku.

“Naravno da bi nam Lulić svojim iskustvom dobro došao u još jednom ciklusu. Uz Džeku i još neke iskusnije bilo bi ga dobro imati u timu. Međutim, ne treba ulaziti u nečije privatne odluke. Ako on smatra da je to bilo dovoljno, ne znam koliko bi bilo dobro eventualno razgovarati o promjeni njegovog mišljenja. Treba nastaviti sa potragom za novim rješenjima. Imamo dovoljno vremena da napravimo respektabilan tim”, zaključio je Pašić.

 

(Vijesti.ba / NN)

Komentari

komentara