Globalni sigurnosni izazovi zahtijevaju jaču regionalnu saradnju

303
U Sarajevu je danas počela Regionalna godišnja konferencija parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope, u okviru koje će biti predstavljeni aktuelni sigurnosni izazovi i dobre prakse nadzora odbrambenog i sigurnosnog sektora, javlja TV1.

Na ovoj konferenciji, koja se održava u Parlamentu BiH, sudjeluje oko 30 parlamentaraca, 20 državnih služenika, stručnjaka i predstavnika međunarodne zajednice koji će govoriti o problemima na granicama zemalja jugoistočne Evrope i prekograničnoj saradnji.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić je istakao da je BiH ove godine domaćin konferenciji čiji je cilj razmjena iskustava o najvećim izazovima pojave radikalizma.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto je navela da je u pogledu sigurnosnih izazova potrebno učiniti sve kako bi se jačala saradnja u regionu jugoistočne Evrope, s fokusom na borbi protiv svih oblika ekstremizma.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer upozorio je takođe da globalni sigurnosni izazovi zahtijevaju jaču saradnju.

O migracijama, koje su prepoznate kao jedan od sigurnosnih izazova za zemlje jugoistočne Evrope, biće razgovarano drugog dana Konferencije, 7. juna, kada se očekuje da predstavnici komisija dođu do odgovora kako se suprostavljati aktuelnim izazovima u oblasti sigurnosti.

Konferenciju organizuje Zajednička komisije za odbranu i sigurnost BiH u saradnji s Regionalnim centrom za sigurnosnu saradnju RACVIAC, Misijom OSCE u BiH, Ženevskim DCAF-om i NATO Štabom u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara