menu Naslovna chevron_right
SportVijesti

Godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

Urednik | 17. Maja 2017.

Na današnji dan, prije 25 godina, ubijen je Želimir Vidović Keli, jedna od najvećih legendi FK Sarajevo. Legenda Sarajeva, veliki fudbaler i još veći čovjek, poginuo je u humanoj misiji prevozeći u ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.
Keli je rođen 17. novembra 1953. godine u Sarajevu.

Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. godine u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana. Bio je stub odbrane Sarajeva. Odlične igre su ga dovele i do reprezentacije Jugoslavije, a tokom devet godina u kojima je nastupao za bordo tim, odigrao je 241 utakmicu.

U ljeto 1983. godine Keli je otišao u Austriju. Potpisao je za GAK gdje je proveo šest sezone, nakon čega je došlo vrijeme za oproštaj. Vratio se u svoje Sarajevo.

Tamo je dočekao nesretni rat, a 17. maja 1992. godine spašavajući ranjenike i prevozeći ih sa Dobrinje u bolnicu Koševo i Keli je brutalno ubijen.

Vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao Keli, zaustavljeno je na kontrolnom punktu i njemu se od tada izgubio svaki trag.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni četiri godine kasnije na Stupu, a pokopan je početkom juna 2004. godine i to sa dresom voljenog kluba. U znak sjećanja na Kelija, jedna od ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Sarajevo je glavni teren trening centra nazvalo po njemu.

 

 

 

 

Izvor.SportSport.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset