Grabar-Kitarović: Oluja je spasila BiH i spriječila nove Srebrenice, voljela bih da susjedi to ne zaborave

64
Istaknula je kako je akcija “Oluja” bila prekretnica koja je označila dolazak mira ratom izmučenoj Hrvatskoj te da su nakon nje slijedile operacije u Bosni i Hercegovini, gdje su, kako kaže, hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju te spriječile nove Srebrenice.

“Upravo je ‘Oluja’ spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima”, poručila je predsjednica.

Podsjetimo, u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja, u kojoj je učestvovala i Armija RBiH, pored pobjede nad vojskom tzv. Republike Srpske Krajine, savladana je i tzv. Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, a slomljena je i opsada Bihaća.

Armija RBiH je nedugo zatim, uz pomoć HV-a, počela oslobađanje okupiranih dijelova zapadne BiH koje je kulminiralo zaustavljanjem oslobodilačkog vala nadomak Prijedora.

Izjava o Oluji i BiH dolazi nakon žestokih kritika zbog njene navodne izjave u kojoj je BiH oslovila kao “nestabilnu državu pod kontrolom militantnog islama”. Predsjednica Hrvatske je demantovala da je to izgovorila, a Jerusalem Post koji je objavio spornu izjavu naknadno je korigovao tekst.

Pored Kolinde, danas se očitovao i premijer susjedne države Andrej Plenković koji je poručio kako bi bh. lideri trebali raditi na smanjivanju tenzija i da BiH u međunarodnim institucijama nema većeg zagovornika od Hrvatske.

S druge strane, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske i bivši predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović kazao je kako je moguće da je izjava autentična pa da se nakon problema krenulo s ublažavanjem.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara