Grabar-Kitarović: Zbog Slovenaca može doći do eskalacije

223
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović smatra da se Slovenija slanjem kazni hrvatskim ribarima neodgovorno ponaša zbog čega može doći do eskalacije situacije. Grabar-Kitarović je rekla da nije htjela da dođe do toga, te da Hrvatska neprestano zagovara razgovor i dogovor.

“Dali smo i prijedloge rješenja za koje držim da bi Sloveniji mogli biti prihvatljivi. Ovo može samo eskalirati i stanje naravno nije dobro da se u sve to uvlače naši i slovenački ribari, da na kraju građani na terenu stradaju zbog toga”, navela je Grabar-Kitarović.

Komentarišući odluku hrvatske policije da uputi kazne slovenačkim ribarima koji su prešli liniju razgraničenja u Piranskom zalivu, Grabar-Kitarović je rekla da je Hrvatska odgovorila istom mjerom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može napraviti – reciprocitetom.

Slovenačka policija saopštila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, te da će naredne sedmice nastaviti na sličan način da provodi zakon.

U međuvremenu, hrvatska policija poslala je kazne na adrese osam slovenačkih ribara koji učestalo prelaze granicu van graničnog prijelaza bez odobrenja.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda. Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari

komentara