Grad na Neretvi u centru političke i privredne pažnje

656

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Mostaru s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

“Bio je to dobar razgovor. Vjerujem da ćemo i ubuduće razvijati dobrosusjedske odnose”, zabilježio je premijer na svom nalogu na Twitteru. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Vučić je, najavljujući ga ranije danas, rekao da će biti riječi o srpsko-hrvatskim odnosima, “što je veoma važno”. Grabar Kitarovićeva je uoči dolaska u Mostar rekla da “treba smiriti i spustiti tenzije, jer budućnost jugoistočne Evrope mora biti budućnost mira i blagostanja za sve”.

tajni-sastanak

 

 

Završen je sastanak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Kako je kazao srbijanski premijer, bio je to iskren, otvoren i ne lak razgovor.

Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u cjelini, odnose u regionu, BiH i Srbiji i zaključak je da u narednom periodu intenziviramo naše razgovore i dijalog, naše kontakte, jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak zapadnog Balkana, u pravom smislu te riječi, za mir, za bezbjednost i sigurnost u cijelom regionu. Moramo da sagledamo prošlost iz svakog ugla. Da Bošnjaci uđu u naše “srpske cipele”, da Srbi uđu u “bošnjačke cipele”, kako bismo se bolje razumjeli, da gledamo u budućnost. To je ono što bih rekao najvažniji zaključak. Da unapređujemo našu privrednu saradnju, vama ovdje da kažem da je za BiH Srbija skoro postala prvi trgovinski partner. Ja mislim da su to dobre stvari na kojima moramo da radimo. Ono što je važno za sve građane i narode Srbije i za sve građane i narode BiH je to da ćemo uvijek sve naše stvari da rješavamo, da svi pokušamo da spustimo ton, da rješavamo naše odnose na miru, da pokušamo te odnose da unaprijeđujemo, da budu najbolji mogući i da Srbi i Bošnjaci sasvim izvjesno imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vijekovima živjeli. Mi kao Srbi sa mnogim narodima dijelimo granice, živmo jedni pored drugih, ali Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji. Tako je bilo i tako će morati da bude u budućnosti. U skladu s tim, mi ćemo se ozbiljno i odgovorno ponašati, čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost svakog djeteta u Srbiji i u BiH, kazao je Vučić.

Čestitao je na organizaciji Sajma gospodarstva, te izrazio nadu da će danas izrečene političke poruke donijeti veću ekonomsku i trgovinsku razmjenu između zemalja, više privrednika iz Srbije i više privrednika iz BiH u Srbiju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio da je s Vučićem imao jedan, kako je kazao, dobar i iskren razgovor, gdje su otvorili sve važne teme za dvije zemlje.

Prošlost je bila kakava je bila, na nju ne možemo utjecati. Možemo utjecati na budućnost i evo mi smo spremni da ponovo intenziviramo dijalog između Srbije i BiH i Srba i Bošnjaka. Naravno, trebamo razumjeti jedni druge, uvažavati se, uvažavati istinu, presude međunarodnih insitucija i tako dalje. Ovih dana Srbija se s pravom sjeća 75. godišnjice osnivanja zločinačke NDH. I treba da se sjeća. To ne smije da se zaboravi. I mi ćemo se zauvijek sjećati nekih stvari, ali to neće biti razlog da prigovaramo, pravimo probleme, da kvarimo odnose, nego će to biti razlog i put da na istini i pravdi zaista pokušamo izgraditi bolje odnose u budućnosti, kazao je.

Odgovarajući na novinarski upit da li je na sastanku bilo govora o reviziji tužbe BiH protiv Srbije ili je Izetbegović od toga odustao, predsjedavjaći Predsjedništva BiH je kazao: “Nisam taj koji pokreće tužbe niti onaj koji odustaje od njih, ko je taj ko ima pravo da nešto pokrene ili da od nečega odustane. Dakle, mi još uvijek nemamo novi dokaz koji bi vodio stvari u tom smjeru, ako ga bude, tada ćemo o tome razgovarati. Mislim da tada niko nema pravo da odustaje. Zašto sudovi služe, ako o nečemu ne možemo da se dogovorimo, sudovi treba da presude. Tu ne treba biti ljutnje zato što su neki pojedinci i neki režim nešto uradili prije 20 godina. To je upravo način da se skine hipoteka odgovornosti sa cijeloga naroda.

Prenosi Dnevni avaz.

 

 

(A,H)

Komentari

komentara