menu Home chevron_right
IzdvojenoTuzlanski kanton

Gradačac: Priča o policiji, sistemu i izborima

Urednik | 30. Septembra 2016.

Tekst o ovom događaju koji je objavio naš sugrađanin Emir Zulejhić, prenosimo u cjelosti:

“Dragi moji Gradačačani i Gradačačanke, želim sa vama podijeliti svoju večerašnju priču. Priču o policiji, izborima i sistemu u kojem živimo, čisto kako biste se zapitali o nekim stvarima tik prije lokalnih izbora.

Krenem ja tako u kasnim noćnim satima sa četvrtka na petak u akciju. Sa sobom imam 50-ak naljepnica “NELEGALNO”.

Krenem tako od “sata” prema gradu. Osjećam potrebu označiti sve plakate koji su nelegalno zalijepljeni i koji time oštećuju državni budžet. Nakon već prve zalijepljene naljepnice pored mene se zaustavlja bmw sa zatamljenim staklima. Pitaju me onako nekako agresivno ko sam, šta to radim i ko me plaća.

Nakon što sam koncizno objasnio sva pitanja, auto se udaljava, ali nastavlja da kruži gradom i prati svaki moj potez. Nekoliko metara i bandera kasnije primijetim još 2 auta koja kruže i prate šta se dešava.

Dolazim naizad do plakata koji je nelegalno zalijepljen na ogradu oko novoposađenog stabla koje se nalazi odmah ispred policijske stanice. Jedan uniformisan pripadnik MUP-a samo prolazi pored mene, a kada sam prelijepio pomenuti plakat, drugi uniformisani pripadnik MUP-a mi prilazi i počinje propitivati. Kada sam mu objasnio, kaže da idem sa njim u stanicu i tamo ćemo pričati. Poslušno ga pratim do ulaza u zgradu MUP-a gdje dotični odlazi a “preuzimaju me” dva druga policajca. I njima ponovo objašnjavam cijelu situaciju nakon čega me vode u pritvor. Vade zapisnike, traže ličnu kartu.

Odgovaram na sva pitanja. Pitaju za koga lijepim. Objašnjavam im da me ni jedna stranka nije platila i da ne radim ni za koga, da lijepim natpise “nelegalno” preko svih plakata svih političkih opcija koji su nelegalno zalijepljeni. Blijedo me gledaju. Muk. Kežem da želim da znam zbog čega sam priveden. Ponovo muk. Kažem okej, sve prihvatam, samo želim da znam zašto sam priveden i saslušavam ? “Mi smo mislili da samo SDP lijepiš” reče jedan, “ne gospodine, lijepim apsulutno sve, što možete provjeriti” odgovaram.
Kaže mi da puno pitam i nastavlja pisati. Isti si kao i oni ako tako lijepiš reče jedan. “Jesam”. kažem i pitam “je li upisana i jedna prijava protiv bilo koga od njih kojih je pun grad, za koje je kazna od 1 000 do 6 000 KM jer činom nelegalnog plakatiranja direktno kradu državu neplaćajući porez? Ja lijepim “Nelegalno”, fotografišem i evidentiram a zatim ću sve uredno prijaviti centralnoj izbornoj komisiji. Ne odupirem se ali želim znati pravnu osnovu mog privođenja i ispitivanja”.

Uz čuđenje što im neko zna odgovoriti i stati iza svjih stavova te poznaje zakone i propise, izgubljeni i uz 3 telefonska poziva tokom ispitivanja uz ponavljanje “ša ćemo sa njim” i ” evo ispitujemo, ne znamo još čiji je”, ponovo isti odgovor, “puno pitaš”. Prijete mi pritvorom i noćenjem u stanici gdje su pretpostavljam očekivali odupiranje. Kažem nikakav problem, idem, ali želim da znam zašto.
Želim da znam pravnu osnovu.” Blijedo me gledaju dok hodamo prema izlazu jedne zgrade gdje mi pružaju ličnu kartu i kažu da ako me vide da i jedan više zalijepim biti ću priveden. Uzimam ličnu kartu i nakon skoro pola sata ispitivanja i privođenja, obustavljam akciju. Ovim putem pitam policajce koji su bili 29.09.2016 na smjeni, komandira MUP-a Gradačac i ostale nadležne, je li vas sramota? Također najavljujem nastavak akcije sutra, petak, pazarni dan, u 11:55 sati.

Izvolite pa privodite, a ne u kasnim noćnim satima gdje nema nigdje nikoga. Možda ste zaboravili, danas postoje smartfoni koji jednim klikom sve bilježe. Vidimo se sutra, NELEGALNI STE, SVI !
A vi, prosječni stanovnici grada Zmaja od Bosne, malo se zapitajte o cjelokupnoj situaciji, ako ništa onda kada prođete kroz grad i vidite plakate prelijepljene sa natpisom “Nelegalno”.”

 

 

Objavio: A;H

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset