Grafiti u Londonu: Večerajte u ruskoj ambasadi, na meniju pasta sa polonijumom

239

Protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina su grafitima, ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, ironično kritikovali Rusiju povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta, a jedan od grafita je glasio: “Večerajte u ruskoj ambasadi – na meniju pasta s polonijumom”.

Među “predlozima za večeru” našle su se i “špagete sa sarinom” i “novičokolada”, prenosi Rojters uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmjenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa “novičok” protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju Skripalj i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog protjerivanja ruskih diplomata.

Inače, 2006. godine je korišćen zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 u ubistvu bivšeg agenta ruskog KGB Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja, u Londonu, podsjeća britanska agencija.

Britanski istražitelji su zaključili da je vjerovatno Putin odobrio ubistvo Litvinjenka, dok Rusija negira da je na bilo koji način bila u to umiješana.

Komentari

komentara