menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Granični spor sa Hrvatskom: U Sloveniji veliko uzbuđenje pred objavu arbitražne presude

Urednik | 29. Juna 2017.
Slovenska televizija koja je pojačala svoju ekipu reportera iz Haaga, gdje će popodne odluku arbitara pročitati predsjednik arbitražnog sudišta Gilbert Guillaume, prenosit će događaje iz Haaga u izravnom prijenosu, a svi javni servisi očekuju i vijesti svojih posebnih reportera “s terena”, odnosno iz pograničnih krajeva prema Hrvatskoj, te iz Zagreba, Brisela i evropskih prijestolnica.

Kako je danas u svojim jutarnjim vijestima objavila Slovenska televizija, Ljubljana u vezi s presudom očekuje i stajalište Evropske komisije, odnosno njenu podršku svom stavu da će arbitražna odluka biti obvezujuća i za Hrvatsku iako je ona iz procesa arbitraže izašla, te da će Zagreb biti označen kao onaj koji krši međunarodno pravo.

Slovenski javni servisi ističu kako će presuda nakon 26 godina donijeti pravno obvezujuću odluku o granici na moru i kopnu, da će to biti “konačno” i historijsko rješenje.

Njime će po prvi put poslije 1991. biti “zaokružena slovenska državnost”, navela je Slovenska televizija, prenosi Hina.

Iako u sudnici Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Haagu neće biti hrvatskih predstavnika, slovenske radio i TV stanice navode kako je znakovito da će se u njoj naći predstavnici 15-ak drugih država, te slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec na čelu izaslanstva u kojemu su slovenski odvjetnici i pravni stručnjaci koji su se bavili arbitražom.

Iako će presuda o graničnom prijeporu bit pročitana popodne, o njoj će slovenska vlada, navode, biti informisana i ranije, pa će premijer Miro Cerar u 13 sati otvoriti vanrednu sjednicu vlade, a kasnije se sastati i s liderima svih političkih stranaka u parlamentu, te zatražiti jedinstvo u nastupima i izjavama.

Makar je osobno sklon da otiđe u Dubrovnik na Dubrovnik summit koji upravo započinje, slovenski predsjednik Borut Pahor – koji je 2009. godine kao premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije – o tome još nije donio konačnu odluku i konzultirat će se s premijerom Cerarom, objavili su slovenski mediji, pojačavajući dramatični učinak.

Noćno jako nevrijeme koje je u Sloveniji izazvalo dosta štete po prvi je put u zadnjih sedam dana vijest o arbitraži smijenilo s prvog mjesta novosti o kojima su javljali mediji.

klix.ba / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset