„Grapos – Expo“ ozbiljno se približava vodećem poljoprivrednom sajmu ovog dijela Evrope

418

Najveći sajam poduzetništva i obrta „Grapos – Expo“ okupio je poduzetnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Njemačke i Italije, koji će svoje proizvode i usluge predstavljati na na 6000 zatvorenog i 4000 metara kvadratnih otvorenog prostora. I ove godine cilj je promocija poduzetništva i povezivanje domaćih kao i inostranih poduzetnika, te stvaranje pozitivnog uticaj na razvoj poduzetničke klime.

„ Sama činjenica da su se Sajmu odazvale 324 domaće i strane kmpanije iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Italije i Njemačke koje se na sajamskom prostoru predstavljaju u drvnom, metalnom sektoru, poljoprivredi, turizmu , starim zanatima, obrtu i građevinarstvu, uslužnim djelatnostima i inovacijama govori da se Gračanica ozbiljno približava vodećem poljoprivrednom sajmu ovog dijela Evrope.“, istakao je Nusret Helić načelnik Općine Gračanica.

„Mi ovim sajmom želimo osnažiti taj dobar glas, ostvariti dobar uticaj na privredni razvoj i stvaranje poduzetničke klime, povezivanje privrednih subjekata i poduzetničkih regija.“, dodaje Helić.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić naveo je da je „GRAPOS-EXPO“ praznik za cijeli Kanton i jedan od zaštitnih znakova Gračanice i Kantona, te da se njegovi ciljevi u potpunosti poklapaju sa strateškim ciljevima Vlade TK. Međutim , da bi potencijal Gračenice i TK bio u potpusnoti iskorišten neophodna je saobraćajna deblokada u kojoj se ovaj kanton nalazi, kazao je premijer.

„Očekujemo pomoć viših nivoa vlasti. Potrebni su nam podrška Vijeća ministara i Vlade Federacije da konačno ovaj kanton saobraćajno deblokiramo čime ćemo stvoriti pretpostavke za brži privredni razvoj TK, ali i cijele BiH“., istakao je Bego Gutić premijer TK.

Svoje zadovoljstvo organizacijom Sajma izrazio je i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je naglasio da su mala i srednja preduzeća kojima je sajam posvećen okosnica privrednog razvoja.

„Zadovoljstvo mi je vidjeti da Gračanica kroz organizaciju ovakvog perspektivnog sajma pokazuje koliko je vitalna kao zajednica i koliko se ovdje vodi briga o onome što je za napredak naše države najvaćnije a to je o privredi poslovnosti i poduzetništvu“., istakao je Bakir Izetbegović član Predsjedništva BiH.

U okviru Sajma jučer je održana i panel diskusija na temu „Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i malih i srednjih preduzeća“.

 

 

 

Izvor:RTV SLON

Komentari

komentara