menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Gruevski nema pravo da zapali Makedoniju da bi spasio svoju političku karijeru

Urednik | 29. Aprila 2017.
Suština ove krize je da je Makedonija na raskrsnici. Ili će ići putem mira, stabilnosti, demokratije, odgovornosti i vladavine prava kao budući član EU i NATO ili će zastraniti na ćorsokak autokratije gdje bi bila u društvu Rusije, Bjelorusije, Turske i/ili Mađarske.

Ovo drugo je stranputica koja nije po volji većine građana. Volja naroda u Makedoniji je put ka EU i NATO. To ove organizacije moraju prepoznati i pružiti ruku novoj vlasti prije nego druge nedemokratske snage preuzmu inicijativu, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba izvršni direktor Makedonskog centra za evropsko obrazovanje Bojan Maričić.

VIJESTI.BA: Sa 62 glasa “za“ u haotičnoj atmosferi u Sobranju, parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija iz Demokratske unije za integraciju (DUI) za skupštinskog predsjednika. Potom su uslijedili incidenti ispred i upad protestanata u Sobranje. Koji motiv su imali oni koji su upali u parlament i kako ste Vi vidjeli ta dešavanja?

MARIČIĆ: Već dva mjeseca Gruevski i njegova stranka organizuju nacionalističke proteste u Skoplju i širom zemlje kako bi isprovocirali veću reakciju građana kako podrške, tako i suprotivstavljanja. Ipak, to se nije dogodilo, njihovi protesti protiv takozvane Tiranske platforme su iz dana u dan opadali, a diskusija u Parlamentu se bližila razrješavanju pod pritiskom većine. S obzirom na to da su imali jaku nacionalističku retoriku, na kraju je sve i završilo nasijlem. Mislim da je ipak njihov jedini cilj bio da izazovu nove izbore i spase Gruevskog od neminovnog pada s vlasti.

VIJESTI.BA: Ranije su lider SDSM Zoran Zaev i lider albanske partije DUI dogovorili o izbor Talata Džaferija za predsjednika parlamenta u cilju način prekinu višemjesečnu postizbornu agoniju oko formiranja nove vlade. Zbog čega se WMRO protivi izboru Talata Džaferja za predsjednika parlamenta?

MARIČIĆ: Argumenti su krajnje nerazumni. Najprije je razlog bila Tiranska platforma i njeno navodno usvajanje. To je platforma koju su albanske političke stranke u Makedoniji donjeli 7. januara 2017 kao način da zajednički nastupe u daljnim pregovorima o Vladi. U toj platformi postoje tačke koje su bitne i vrijedne diskusije, ali i takve koje je lako protumačiti kao provokaciju.

Ipak VMRO-DPMNE se tome nije protivio dok je pregovarao sa DUI između 9. i 29. januara 2017. Ta platforma je bila osnova za razgovor i tada, ali je postala problem nakon što je DUI odlučio da neće formirati većinu sa VMRO-DPMNE. Onda je za njih sve postalo problem i platforma i Talat Džfaferi (koji je bio ministar odbrane u jednom sastavu Vlade Nikole Gruevskog) i sobranjiska rasprava. Oni su krenuli u protuustavno odugovlačenje sjednice sa beskrajnim međusobnim replikama sa zastupnicima iz iste stranke, što je apsurdno. Takođe je predsjednik Ivanov sasvim samovoljno, mimo propisa, odlučio da neće dodjeliti mandat Zaevu zbog toga što je, po njegovom mišljenju, on ucjenjen od strane albanskih stranaka.

Sve je ovo formalno objašnjenje. Suštinsko objašnjenje je da VMRO-DPMNE ne želi predati vlast koju su legitimno izgubili na bazi izbornih rezultata, mirnim putem. To ne žele jer su duboko zagrezli u korupciju i kriminal, a Specijalno tužilaštvo je već u odmakloj fazi istrage ovih kriminala. To je bit njihovog djelovanja, a sve ostalo je nacionalistička oblanda za bolju konzumaciju kod građana. Na sreću, nije im naišlo na veliku masovnost.

VIJESTI.BA: Federica Mogherini i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johannes Hahn najoštrije su osudili napad na članove parlamenta u Skoplju. Napad je osudio i Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Koliko je u ovom trenutku bitna podrška EU i NATO-a. Kako komentirate ovu ovakve istupe?

MARIČIĆ: Ovi istupi ne samo da su osudili nasilje ovih hordi, nego su i čestitali izbor novog predsjednika Sobranja. To je od ključne važnosti. Ako je Talat Džaferi za cijeli svijet legitimni predsjednik (a jeste), onda će i Vlada Zorana Zaeva biti legitimna vlada kada bude bila izabrana od strane većine zastupnika. To znači da je nasilnički politički narativ Gruevskog koji želi spriječiti demokratske promjene i miran transfer vlasti, potpuno delegitimisan i neće biti predmet pregovora.

To je za Makedoniju sada najvažnije jer time će demokratska međunarodna zajednica poslati poruku da nema pregovora oko toga da je bilo izbora u decembru 2016. i da na osnovu tih izbora postoji nova većina koja želi formirati vlast. Drugim riječima, međunarodna zajednica je poručila da nema pregovora oko osnovnih demokratskih principa, a to je u ovom trenutku jako važno za demokratsku Makedoniju, kandidatkinju za članstvo u EU i NATO.

Dodao bih da je jako važno da jasna osuda dođe sa strane Evropske narodne stranke jer ljudi imaju utisak da upravo ova porodica demokratskih konzevrativnih stranaka podržava ovakve nedemokratske i nasilne metode dok se njih javno ne odrekne.

VIJESTI.BA: Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povrijeđen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja. Sela je prema nekim informacijama u kritičnom stanju. Može li u Makedoniji doći do eskalacije većih sukoba ili u najgorem slučaju građanskog rata?

MARIČIĆ: Po novijim informacijama zastupnik Sela je bolje i van životne opasnosti. To znači da plan Gruevskog za eskalaciju nije uspio, a on je svoj džoker “naroda” iskoristio. Ne očekujem dalju eskalaciju sem možda pojedinih incidenata ali svi su već pročitali zlu nameru odlazeće vlasti i vjerujem da će svi preduzeti mjere da do eskalacije ne dođe. Gruevski nema pravo da zapali Makedoniju da bi spasio svoju političku karijeru i izbjegao odgovornost.

VIJESTI.BA: Kakav rasplet postojeće krize Vi očekujete? Radi li se ovdje o suštinskom sukobu između prozapadnih i “proruskih” snaga?

MARIČIĆ: Suština ove krize je da je Makedonija na raskrsnici. Ili će ići putem mira, stabilnosti, demokratije, odgovornosti i vladavine prava kao budući član EU i NATO ili će zastraniti na ćorsokak autokratije gdje bi bila u društvu Rusije, Bjelorusije, Turske i/ili Mađarske. Ovo drugo je stranputica koja nije po volji većine građana. Volja naroda u Makedoniji je put ka EU i NATO. To ove organizacije moraju prepoznati i pružiti ruku novoj vlasti prije nego druge nedemokratske snage preuzmu inicijativu.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset