menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoRegija i SvijetZanimljivosti

Hakeri tvrde da su maskom prevarili Face ID na iPhoneu X

Urednik | 14. Novembra 2017.
Takozvani Face ID dozvoljava korisniku smartphonea da otključa uređaj jednostavnim pogledom u displej. Istraživači su i ranije zabilježili manje probleme sa tehnologijom koja za realizaciju koristi infracrvenu svjetlost.

Ipak, ono što su navodno uspjeli vijetnamski cyber stručnjaci baca potpuno novu i zabrinjavajuću sjenu na tehnologiju koja je jedna od najvećih razloga kupovine novog iPhonea X koji u našoj zemlju košta najmanje 2.700 KM.

Ekipa iz vijetnamske firme Bkav demonstrirala je situaciju u kojoj je prikazano otključavanje uređaja bez korištenja pravog lica korisnika. Umjesto lica, ispred iPhonea je postavljena maska čija je izrada koštala oko 150 dolara.

Tvrdnja firme Bkav kosi se sa tvrdnjama čelnika Applea koji stoje iza izjava da su na kreiranju Face ID-a radili i stručnjaci iz oblasti kreiranja uvjerljivih maski, a u cilju usavršavanja tehnologije koja navodno može prepoznati prevaru.

Maska jw napravljena korištenjem 3D printera, šminke i dvodimenzionalne fotografije.

Ostaje nejasno da li je ekipa iz Bkava ugasila pojedine sposobnosti iPhonea X kao što je Attention Aware. Također, nije jasno ko je originalni korisnik spornog uređaja pa ostaje sumnja da li je uređaj zapravo “naučen” maskom što otključavanje samim tim očekivano.

Apple još uvijek nije reagovao na tvrdnju iz Vijetnama.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset