menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Hamburg prvi djelimično zabranio dizelaše

Urednik | 31. Maja 2018.

Hamburg je danas postao prvi njemački grad koji je djelimično zabranio korišćenje nekih dizel automobila, što je simbolična mjera koje se plaše vlada i proizvođači.

Najstarija vozila, koja nisu u skladu s normom “Euro 6”, neće moći da koriste dva dijela ulice od 1.600 i 580 metara. Od toga su izuzeti stanovnici tih djelova grada, vozila za dostavu i hitna pomoć.

Znaci zabrane, postavljeni prije nekoliko dana, zvanično su ušli u upotrebu.

Zabranu je omogućila sudska odluka kojom je dozvoljena zabrana saobraćanja u cilju smanjenja zagađenja vazduha, budući da je Njemačka po tom pitanju pod pritiskom EU.

Hamburška zabrana, međutim, izaziva skepsu u državi.

“To je simbolična politika, vlasti blokiraju samo dvije ulice. Dakle, ograničenje saobraćaja će se ticati 1.787 od 1,8 miliona stanovnika Hamburga”, piše u današnjem uvodniku Špigla.

Hamburg želi da umiri EU i izbjegne velike kazne zbog nepoštovanja kvota o emisiji zagađivača.

Uvodeći ograničenje, Hamburg je pojačao pritisak na njemačku vladu, već napadanu zbog bliskosti sa autoindustrijom i upetljanu u skandal sa varanjem na testovima emisije štetnih gasova.

“Ove mjere predstavljaju nezasluženo ograničenje za vlasnike vozila, ali nismo imali izbora. Da proizvođači nisu varali i da savezno ministarstvo saobraća nije bilo neaktivno, nikada ne bismo uvodili ograničenja za dizelaše u Hamburgu”, rekao je danas jedan zvaničnik Hamburga.

Berlin je odbio uvođenje nacionalnog mehanizma za sprovođenje kontrola u slučajevima zabrane saobraćanja i više puta se usprotivio ograničenjima.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset