Haradinaj novi premijer Kosova: Radiću na izgradnji povjerenja sa Srbima

272

Skupština Kosova izabrala je sinoć na vanrednoj sjednici Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Haradinajeva vlada je u parlamentu izabrana sa 62 glasa, jednim više od neophodne većine i bez rasprave.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sjednicu.

On se pred poslanicima obratio i na srpskom jeziku, ocijenivši u svom ekspozeu da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

Kosovskim Srbima Haradinaj je na srpskom jeziku poručio da će raditi na izgradnji međusobnog povjerenja.

Haradinaj je na početku sjednice kazao da su Kosovu potrebna nova radna mjesta, strani investitori i bolje zdravstvo.

“Dijalog sa Srbijom nema alternative. Radićemo na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima i dijalog će se voditi sa svima. Za našu državu jako je važna konsolidacija reda i zakona. Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam”, poručio je Haradinaj i obećao da će Kosovo tokom mandata dok je on na čelu Vlade Kosova približiti NATO-u, Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji.

Vlada će pored premijera imati i pet zamjenika premijera i 21 ministarstva.

Za prvog zamjenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamjenici predsjednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra financija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Iz Alijanse za budućnost Kosova za ministre su predloženi Rustem Beriša, za ministra Bezbjednosnih snaga Kosova, i Palj Ljekaj za ministra infrastrukture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbjednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja.

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije “Šest plus” Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

Komentari

komentara