Helikopter OSBiH i jutros gasio požar u Jablanici

319
Helikopter Oružanih snaga BiH poletio je jutros u 7.35 sati prema požarištu u Jablanici. Imao je šest izbačaja vode, završio je oko devet sati i vratio se u bazu po gorivo – kazala je jutros Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

U FUCZ-u pretpostavljaju da će helikopter u popodnevnim satima ponovno imati nekoliko preleta s izbačajima vode.

Kovač ističe da je jučer tokom dana u Jablanici došlo do spuštanja požarne linije s nadmorske visine oko 1.300 metara niz strme padine litica Čvrsnice u nekoliko pravaca, što je posljedica velikih strmina i obrušavanja kamenja koje za sobom ostavlja tragove zapaljivih kratera.

U toku jučerašnjeg dana zabilježeno je najveće pomjeranje požarne linije tako da je požarna linija trenutno oko 1.500 metara pomjerena u pravcu Jablanice u odnosu na lokalitet Bačvara gdje je nastao požar.

– Helikopter koji je jučer ujutro gasio požar trebao je da poleti i u popodnevnim satima, međutim, zbog jakog vjetra nije mogao da djeluje – navodi Kovač.

Kazala je da je zbog vjetra i požara sinoć bilo i nekoliko odrona stijenskog masiva na put. Međutim, vatrogasci su to sklonili i gasili su taj dio.

– Profesionalna vatrogasna jedinica Jablanica je još na putu, oni taj dio još mogu gasiti i ne traže pomoć – kazala je Kovač.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara