menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Hirošima obilježila 74. godišnjicu napada atomskom bombom

Urednik | 6. Avgusta 2019.

Hirošima je danas obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 osoba. Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svjetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja.

“Širom svijeta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju”, naveo je Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji.

On je pozvao mlađe generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke događaje u historiji i pozvao svjetske lidere da posjete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

Matsui je zahtijevao od japanske vlade da više zastupa interese preživjelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

Premijer Shinzo Abe rekao je da su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.

“Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubijedi da sarađuju i vode dijalog”, rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. On je obećao da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

U američkom napadu na Hirošimu 6. augusta 1945. godine poginulo je više od 140.000 osoba. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 prije nego što je predajom Japana završen Drugi svjetski rat.

Radio Bet/ Izvor: Federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset